- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

EK upozorava: Možda zatražimo na uvid novi gasni ugovor Rusije i Mađarske

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu
Zastave Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Evropska komisija bi mogla da zatraži da joj se pokaže novi gasni ugovor koji su juče potpisale Rusija i Mađarska ukoliko posumnja da on predstavlja pretnju snabdevanju električnom energijom regiona ili Evropskoj uniji u celini, izjavio je portparol EK.
Prema njegovim rečima, mađarske vlasti bi trebalo da procene uticaj gasnog ugovora sa Rusijom na snabdevanje energijom i da pokažu zaključke Evropskoj komisiji.

„Prema informacijama kojima raspolažemo, novi ugovor pokriva više od 28 odsto potražnje Mađarske za gasom na godišnjem nivou, zbog čega je neophodno da se o njemu izvesti nadležno telo te zemlje. Mađarska je dužna da dostavi EK svoju procenu ugovora u roku od tri meseca. Evropska komisija bi takođe mogla da zatraži ugovor na uvid ukoliko bude opravdano zabrinuta da bi taj dokument mogao ugrozi bezbednost snabdevanja države-članice Mađarske, regiona ili Unije“, istakao je portparol.

Produžiti ugovor o tranzitu ruskog gasa kroz Ukrajinu

Istovremeno, on dodaje da EU smatra Ukrajinu pouzdanom tranzitnom zemljom i da je spremna da podrži moguće pregovore o produženju aktuelnog ugovora o tranzitu gasa iz Rusije u zemlje Unije kroz Ukrajinu.
Kako je rekao portparol, evropska komesarka za energetiku Kadri Simson sastaće se sa ukrajinskim ministrom energetike Germanom Galuščenkom u svetlu potpisivanja ugovora o isporuci gasa.
Mađarska je u ponedeljak potpisala novi dugoročni ugovor sa „Gaspromom“ o snabdevanju gasom zaobilazeći Ukrajinu. Dokument su podržali rukovodioci „Gasproma“ i energetske kompanije „MVM“ u mađarskom Ministarstvu spoljnih poslova. Uoči zaključivanja sporazuma, Kijev je saopštio da je razočaran zbog toga i obećao da će se obratiti Evropskoj komisiji radi davanja ocene o usklađenosti sporazuma sa evropskim zakonodavstvom u oblasti energetike.
S tim u vezi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da Rusija ne namerava da koristi gas kao pritisak na druge zemlje, a konkretno na Ukrajinu.
Ukrajinskoj grupi zabranjeno učešće na koncertu zbog pesme na ruskom  - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
RUSIJA
Kriza zbog gasnog ugovora Mađarske i „Gasproma“ se produbljuje: I Kijev pozvao ambasadora u MIP
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala