- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kriza zbog gasnog ugovora Mađarske i „Gasproma“ se produbljuje: I Kijev pozvao ambasadora u MIP

© Sputnik / StringerUkrajinskoj grupi zabranjeno učešće na koncertu zbog pesme na ruskom
Ukrajinskoj grupi zabranjeno učešće na koncertu zbog pesme na ruskom  - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadora Mađarske u Kijevu na razgovor kako bi mu bio prenet stav zemlje u vezi sa gasnim sporazum između Budimpešte i ruskog „Gasproma“.
Prethodno je agencija „Blumberg“ javila da mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo ukrajinskog ambasadora zbog reakcije Kijeva na taj sporazum.
„Analogno, Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine poziva ambasadora Mađarske u Kijevu na razgovor kako bi mu preneli naš principijelni stav“, rekao je portparol Ministarstva Oleg Nikolenko.
A taj principijelni stav podrazumeva da zaobilaženje Ukrajine prilikom transporta gasa podriva nacionalnu bezbednost države i energetsku bezbednost Evrope. Takođe, novi sporazum Mađarske i „Gasproma“ predstavlja ozbiljan udarac ukrajinsko-mađarskim odnosima.
„Ukrajinska strana preduzima odlučne mere za zaštitu nacionalnih interesa“, dodao je Nikolenko.
Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto je ranije danas na Fejsbuku napisao da je izuzetno ogorčen namerom ukrajinske vlade da ospori odluku o ugovoru u Evropskoj komisiji.
Mađarski ministar je istakao da Kijev „nema nikakve veze“ sa kime Mađarska vodi pregovore.
Podsetimo, Mađarska je juče potpisala sa „Gaspromom“ novi dugoročni ugovor za isporuke gasa, koji zaobilazi Ukrajinu.
Gas će već od 1. oktobra početi da stiže preko „Turskog toka“ i gasovoda Jugoistočne Evrope. Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da je Kijev razočaran odlukom Budimpešte. Štaviše, Ukrajina je obećala da će se obratiti Evropskoj komisiji zbog ove odluke Mađarske. Budimpešta je kao odgovor na to Kijev optužio za mešanje u unutrašnje poslove zemlje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala