- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Od borbe sa „demonima“ do rušenja Novaka Đokovića

© AP Photo / Kirsty WigglesworthRuski teniser Danil Medvedev
Ruski teniser Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Nakon što je postao Grend slem šampion, Danil Medvedev promenio je frizuru, a ruski psihijatar otkrio je da je drugi reket sveta promenom imidža pokazao nekog novog igrača posle US opena. Kako je najbolji ruski teniser od borbe sa „demonima“ došao do pobede nad Novakom Đokovićem na najvećoj sceni?
Kada se tek pojavio na teniskoj sceni, Danil Medvedev nije važio za igrača koji će biti glavni kandidat u borbi za prvo mesto, najviše zbog svoje mentalne nesigurnosti i besa koji je neretko iskaljivao na terenu.
Iako je, kako su mediji opisivali, tokom karijere često morao da se „bori sa demonima“ nestašni dečak sa upečatljivom neurednom frizurom ipak je postao Grend slem šampion i pokazao kako se put jednog velikog sportiste menja.
Rus je preko noći promenio imidž, a da li je to signal da je promenio i temperament?
Medvedev je prve teniske turnire počeo da igra 2013. godine, međutim bez većeg uspeha. Tri godine kasnije, kada ja krenuo da igra na čelendžerima već je pokazao oštar temperament i bio diskvalifikovan u Americi.
Rus se tada upustio u raspravu sa sudijom, pa je tako jedan od njegovih komentara protumačen kao rasistički.
Samo godinu dana kasnije Danil je stabilizovao svoje partije i krenuo da pobeđuje na turnirima 250 serije, pa je tako uspeo da prođe kvalifikacije za Vimbldon, gde je napravio novi skandal.
Medvedev je nakon poraza u drugom kolu protiv Rubena Belmemansa bacio novčiće ispred sudije ukazujući na to da je podmićen.
„Radio sam sa psihologom na rešavanju tok problema. I kao što vidite, više ne bacam novčiće“, istakao je nakon nekog vremena.
Ipak, sa takvim stavom Danil nije uspevao da unapredi koncentraciju na terenu već je bio fokusiran na rasprave, što ga je podstaklo na promenu.
Usledila je 2018. godina, a Rus je želeo da napravi iskorak u svojoj karijeri pa je tako angažovao trenera Žila Servaru koji je za jedan od ciljeva imao da obuzda temperament mladog Danila.
Na prvom turniru koji je Medvedev te godine igrao u Plejfordu izgubio je u prvom kolu, a Servara je tada bio ljut zbog nervoze ruskog tenisera.
„Borili smo se zajedno tokom tog duela. Bio sa ljut, ali ljut na njegovo ponašanje. Pokušavao sam da mu pomognem. Nakon što je izgubio, razgovarali smo i u tom trenutku počeli da gradimo nešto drugo. Njegov teniski identitet je tada počeo da raste“, objasnio je stručnjak.
Ruski teniser Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2021
„Demoni“ ponovo izašli iz Medvedeva, uplašila se i njegova žena /video/
Medvedev nije krio da u trenucima kada je gubio nije znao da sakrije nervozu i bes.
„Zapravo nemam pojma zašto svi demoni izlaze dok igram tenis, a posebno dok sam bio junior. Imao sam mnogo problema sa svojim stavom“, iskren je bio Rus.
Iako je Danil delovao kao mentalno jak takmičar, sklon je bio tome da potpuno promeni ponašanje u trenucima kada greši. Kako bi se izborio sa svojim temperamentom, Medvedev je angažovao sportske psihologe koji su ga pripremali za mečeve.
Vremenom je Medvedev ređe ulazio u rasprave, ali reketi su nastavili da stradaju iz meča u meč.
Poslednji put kada Rus nije uspeo da sakrije nezadovoljstvo dogodio se u Sinsinatiju kada je igrao protiv mlađeg ruskog kolege Andreja Rubljova.
Medvedev se u jednom momentu sudario sa kamerom što ga je potpuno izbacilo iz takta pa je tako i šutnuo taj uređaj.
Nakon toga usledio je US open i Danil Medvedev je pobeđivao uz meča u meč da bi na kraju zakazao i finalni susret sa Novakom Đokovićem.
Danil je tada napravio podvig i podigao Ruse na noge, a svoj prvi pehar shvatio je izuzetno ozbiljno što pokazuje čak i njegova frizura.
Seksolog i psihijatar iz Moskve napravio je čitavu analizu kako je Medvedev promenom frizure sugerisao i na promenu u stavu i pristupu mečevima.
„Tražio je imidž pobednika, oštar skok samopoštovanja koji je među sportistima čest nakon velikog uspehe“, započeo je stručnjak analizu.
„Nakon pobede, Medvedev je verovao u sebe, verovao da bi mogao da postane pobednik i na narednim turnirima, a za to je potrebna kratka frizura“, istakao je ruski psihijatar.
Zanimljivu paralelu stručnjak je napravio sa Rafaelom Nadalom, proslavljenim španskim asom koji je nakon svoje prve velike pobede promenio boju majice i obukao crno.
Rus smatra da je novom frizurom Medvedev pokazao ozbiljnost i važan korak ka poboljšanju imidža u teniskom svetu.
„Tenis nije skakanje u dalj ili trčanje, radi se o prilici da zaradite milione osvajanjem turnira i oglašavanjem“, objasnio je psihijatar aludirajući na to da bi Danil zbog kratke kose mogao da dobije i nove sponzore.
„Istovremeno, ovde se ne radi samo o novcu, već o sticanju društvenog statusa“, zaključio je ruski stručnjak.
Nakon pobede na Lejver kupu, Danil Medvedev ipak nije svoju novu frizuru povezao sa sticanjem novog imidža već sa spontanom odlukom.
„Moj novi izgled? Nema posebnih promena. Jednostavno sam bio na odmoru i razmišljao o tome da skratim kosu. To mi ne deluje kao drugačiji ili čudan potez“, zbunjen je bio Rus.
Sa novom ili starom frizurom, Medvedeva nakon što je postao Grend slem šampion čekaju novi važni turniri na kojima bi mogao da se približi Novaku Đokoviću na ATP listi.
Jedan od važnih faktora u tome biće i samopouzdanje koje je stekao na US openu, ali i mirnije ponašanje koje bi trebalo da stekne nakon što je postao vlasnik jednog od četiri najprestižnija teniska turnira.
Iako su ga skandali sa sudijama i protivnicima u mlađim danima pratili, možda je pravi trenutak da Medvedev posluša svog trenera i u potpunosti smiri temperament, jer za to ima potencijala.
Ruski teniser Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
SPORT
Ruski teniseri gospodare svetom!
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
SPORT
Đoković pred Indijan Vels otišao u berbu grožđa
Rodžer Federer - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
SPORT
Federer na štakama poručio: „Novak ne zna u kakvom smo stanju Rafael i ja“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala