- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U Italiji se pojavila dečja mafija

CC0 / Pixabay / Mafija - ilustracija
Mafija - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
Pratite nas
Odeljenje koje se bavi kontrolom i borbom protiv mafije (DIA) predalo je italijanskom parlamentu izveštaj o aktivnostima pripadnika organizovanog kriminala u 2020. godini ali i o njihovim kapacitetima danas, kao i o ciljevima. U tom izveštaju se vidi kako i koliko se menja italijanska mafija.
„Koza nostra“, „Kamora“ i „Ndrangeta“ svakodnevno rade na tome da ojačaju i prošire delovanje, sve više u saradnji sa direktorima, političarima i uglednim ljudima, zamenjujući nasilje „tihom infiltracijom".
Suštinski, objašnjavaju eksperti iz Odeljenja, mafijaške organizacije su ubrzale transformaciju još odranije, a nisu odustale od neophodnog puštanja korenja na određenim teritorijama i aktivnosti zastrašivanja koja im garantuje prepoznatljivost – „kriminalnu moć“.
Podaci govore da je, u poređenju sa 2019. godinom, broj ubistava „u mafijaškom stilu“ smanjen, kao i stvaranje mafijaških udruženja (sa 125 na 121 i sa 80 na 41), a s druge strane, uvećale su se kriminalne radnje koje obuhvataju nelegalna preduzetništva, infiltracije u proizvodne sektore, kao i dobijanje javnih fondova.
Slučajevi korupcije i iznude su porasli sa 20 na 27, tržište nelegalnih radnji sa 28 na 32, obećavanje ili iznuđivanje beneficija sa devet na 16.
Kriminalnim organizacijama je u drugom delu prošle godine oduzeto 287,5 miliona evra (u prvom delu 88 miliona), materijalna dobra u vrednosti od 181 milion evra, što nije oslabilo mafijaške klanove koji imaju mnogo novca kojim raspolažu, i to u kešu.

Mafija „u odelu“

Kriminalne organizacije su sve više okrenute ka preduzetništvu.
Sve je veći broj slučajeva korupcije, iznuđivanja, lažiranja rezultata aukcija i konkursa. Mafija sve češće plaća u bitkoinu, kao i u moneru, što je još nova kriptovaluta za koju nije dozvoljeno bankarsko praćenje.
Prema tom izveštaju, dok je ceo svet tokom pandemije bio u krizi, mafija je prosperirala.
Odmah su uvideli gde mogu da zarade novac i to su brzo izveli: preko maski do lažnih lekova, ali su i preuzeli sve one privredne i proizvodne kao i ugostiteljske aktivnosti koje su zapale u krizu, te su na taj način dobili i pomoć od države u uslovima pandemije.
Osim tradicionalnihsektora interesovanja, poput iznuđivanja novca, reketarenja i trgovine drogom, sada je pažnja italijanske mafije prešla i na klađenja i igre na sreću, naročito onlajn.
Tehnologija im ide u prilog: preduzetnici koji su deo klanova, kažu analitičari, osnivaju kompanije u poreskim rajevima i tako stvaraju paralelne delatnosti sa onim pravnim koje omogućavaju ne samo veliki profit već i potpuno anonimno pranje ogromnih količina novca.
Još jedan interesantan sektor, do pre nekoliko godina rezervisan za „specijaliste“, jeste krijumčarenje energenata, jer omogućava da se proizvodi stavljaju na tržište po mnogo nižoj ceni od cena koje propisuju naftne kompanije.
Na ovaj način stvaraju se prave sinergije između mafijaša i radnika sa belim okovratnicima, kako u Italiji nazivaju menadžere, direktore i političare, koji imaju zadatak da se brinu o uvozu proizvoda iz istočne Evrope i upravljaju njihovom distribucijom putem ad hok stvorenih kompanija preko kojih se reciklira kapital koji im je stavljen na raspolaganje.
Strategija delovanja se razlikuje od severa ka jugu zemlje.
Na severu su kriminalističke grupe investirale vlastiti kapital u privatno preduzetništvo kupujući kafiće, kompanije, restorane i prodavnice koje su propadale zbog karantina. Na jugu su se koncentrisali ka javnim finansijama države namenjenim rastu ekonomije u tom delu zemlje.

„Ndrangeta“ – tiha mafija

DIA u svom izveštaju upozorava na rast organizovanog kriminala, koja je usmerena na nacionalni plan oporavka i evropske fondove pomoći. U najvećoj meri to je Ndrangeta, najjača mafijaška organizacija u Italiji i jedna od najjačih na svetu, koju DIA naziva tihom.
Prvi su po trgovini kokainom, imaju veze sa najagresivnijim grupama južnoameričkih narko-trafikanata, kao i sa političarima, preduzimačima i menadžerima.
DAI je u svom izveštaju naglasila da se „Ndrangeta“ sve češće infiltrira u politički, kao i institucionalni svet, te ima sve prednosti zahvaljujući kojima može da dobije tendere i javne ugovore.
Zahvaljujući široko rasprostranjenoj korupciji, posebno u određenim delovima Italije, izbori lokalnih vlasti su uslovljeni i namešteni što, takođe, ponekad menja izbornu konkurenciju, prenosi RTS.
Potvrda dolazi iz opština u Kalabriji koje se sve češće rasformiraju zbog infiltracije kriminala: od 29 opština čiji je vrh smenjen, u 15 je to učinjeno zato što su bili deo kriminalističkih organizacija.
„Ndrangeta“ nije aktivna samo u Kalabriji. Njeni pripadnici, naime, žive i na severu Italije – 25 takvih „familija“ je u Lombardiji, a 14 u regionu Pijemonte.
Sve više ih ima i u inostranstvu – u Kanadi, Americi, Rumuniji, Austriji, Nemačkoj, Belgiji, Španiji, Francuskoj, Holandiji, Velikoj Britaniji i Australiji.
Jedini pozitivan podatak je i što u „Ndrangeti“ ima onih koji sarađuju sa organima reda, piše nedeljnik Post.

Sicilijanska „Koza nostra“

Prema izveštaju DIA, „Koza nostra“ u ovom momentu ima najviše poteškoća.
Poslednjih godinu dana morala je da promeni svoje aktivnosti i odluke, intenzivirajući odnose sa američkim porodicama.
Njihovi interesi ostaju nepromenjeni – iznuda, zelenaštvo, trgovina i dilovanje droge, kontrola nelegalnog kockanja, zagađenje zemljišta posebno u oblastima građevinarstva, iskopavanja zemlje, odlaganja otpada, upravljanja uslugama groblja i transporta.
A tu je i reketiranje i iznuđivanje, tipičan modus operandi „Koza nostre“, jednostavan za sprovođenje u delo i sa velikim potencijalom zarade.

Fenomen makrokriminaliteta – „Kamora"

„Kamora“, prema izveštaju DIA, ostaje i dalje fenomen makrokriminaliteta, koji ne poseduje strukturalnu hijerarhiju, poput one koju poseduje sicilijanska mafija. „Kamora“ ima više klanova, koji su vrlo snažni na svojoj teritoriji i koji su često u sukobu jedni s drugima.
Tako postoje najjače organizacije, poput klana Mazzarella – Licciardi - Contini, zatim Amato – Pagano, Nuvoletta – Polverino, Moccia (Moča), Schiavone (Skjavone) i Zagaria.
Oko njih postoji na desetine manjih klanova i grupa, što daje sliku anarhije. Oni su, međutim, odlično organizovani na terenu.
Ubistava koja potiču od „Kamore“ sve je manje, dok klanovi brane svoje ekonomske interese u celoj Italiji kao i u inostranstvu trgovinom droge, iznuđivanjem, prodajom lažnih robnih marki, cigareta, fiskalnim prevarama, kao i prevarama sa osiguravajućim društvima.
Trgovina otpadom, ipak, za njih je u ovom momentu najisplativija delatnost.

Mafija iz Pulje

DIA upozorava da je organizovani kriminal u regionu Pulja u najvećem porastu.
Ujedinjena sveta kruna (Sacra Corona Unita) obavlja svoje delatnosti u okolini grada Salenta, u okolini Barija je aktivna Kamora iz Barija, a kod grada Fođe, Udruženje Fođe (Societa Foggiana) koju nazivaju kameleonskom, jer je u stanju da bude nemilosrdna i divlja ali i vrlo moderna, elegantna i preduzetnički orijentisana.

Strana mafija u Italiji

Izveštaj DIA ukazuje na rasprostranjeno prisustvo albanske mafije, koja nabavlja drogu koju posle raspoređuje lokalnim dilerima.
Kineske organizacije su zatvorenog tipa i samo se povremeno mešaju sa italijanskom mafijom, iznad svega kada se radi o prostituciji i trgovini otpadom.
Rumunska mafija se bavi trgovinom drogom i oružjem, kao i prostitucijom i visokotehnološkim kriminalom.
Vrlo utemeljena, još od ‘80-ih godina je i nigerijska mafija u regionu Kampanje, koja deluje na više nivoa, a poznati su i Secret Cults, tajne organizacije sa vrlo jakom hijerarhijom i obrascima ponašanja: Black Axe, Eiye, Maphite, Vikings.
Njihovi interesi idu od trgovine drogom, preko trgovine imigrantima, razvoju prostitucije i iskorišćavanju radne snage. Nigerijska mafija je posle „Koza nostre“, „Ndrangere“, „Kamore“ i „Sakre korone unite“, zauzima peto mesto.

Dečja mafija

DIA je u svom izveštaju skrenula pažnju i na jedan novi fenomen – tzv. dečju mafiju tj. baby gang.
One nemaju kriminalnu pozadinu, ali su opasne u želji da budu primećene i da osvoje teritorije zahvaljujući urbanom gangsterskom ponašanju – zaplašivanje, pucanje u vazduh, krađe, klopke.
Karabinjeri patroliraju Palermom - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2020
Italijanska mafija smislila kako da radi i u vreme korone
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala