- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici prestigli prirodu: Napravljeni leteći mikročipovi za praćenje virusa i zagađenja

Mikročip - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
Pratite nas
Koristeći prirodne prototipe naučnici su napravili najmanje leteće strukture u istoriji, piše časopis „Nature“.

Mikroprocesori veličine zrna peska, opremljeni izrazito malim senzorima, izvorima napajanja, bežičnim antenama i ugrađenom memorijom, mogu da prate zagađenje vazduha, viruse i drugo, ističe časopis.

Novi leteći mikročip nema svoj motor, umesto toga, lovi vazdušne struje, navodi se u članku.
Istraživači sa američkog Severozapadnog univerziteta, zajedno sa kolegama iz Kine, Koreje i Velike Britanije, napravili su veštački mikropropeler koji mu omogućava da ostane u vazduhu što je duže moguće pri padu sa velike visine, a takođe osigurava kontrolu kretanja na velikoj teritoriji.

Glavni autor članka Džon Rodžers, koji je na čelu tog projekta, izjavio je da njihov cilj da omoguće malim elektronskim sistemima da lete kako bi omogućili distribuciju visokofunkcionalnih minijaturnih elektronskih uređaja za merenje parametara iz životne sredine, praćenje zagađenja, stanovništva ili bolesti.

Prototip konačne verzije letećeg mikročipa bilo je seme biljke Tristellateia sa Madagaskara.
Mislimo da smo prestigli prirodu, barem u smislu da smo uspeli da napravimo strukture koje padaju sa stabilnijim putanjama i pri nižim krajnjim brzinama od sličnih semena drveća“, istakao je naučnik.
Autori su već testirali uređaje opremljene senzorima, izvorima koji prikupljaju energiju iz okoline, memorijom i antenom koja može bežično da prenosi podatke na pametni telefon, tablet ili računar.
Dron - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2021
Rusija napravila dron za praćenje radioaktivnog i hemijskog zagađenja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala