Rusija napravila dron za praćenje radioaktivnog i hemijskog zagađenja

© Sputnik / Ivana AntićDron
Dron - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2021
Pratite nas
U Rusiji je napravljen dron za istraživanje zagađenih područja. Modularna bespilotna letelica moći će da analizira radioaktivnu i hemijsku kontaminaciju, prenose ruski mediji.
Prema medijskim navodima, dron je napravila vojna akademija raketa strateških snaga Petra Velikog.
Mediji pišu o sposobnosti drona da sleti na tvrdu površinu i na vodu. Dron je napravljen da štiti vučne propelere, što će omogućiti njegovu upotrebu u teškim uslovima.
Ispod zaštitne mreže na dronu nalazi se hermetički modul sa navigacionim sistemom i sistemom za prikupljanje i analizu informacija. Kako se navodi, to omogućava korišćenje bespilotne letelice u šumama, malim prostorima i planinama gde postoji opasnost od sudara.
Novi ruski dron može da primi do 600 grama tereta, zbog čega može da se instalira različita oprema za praćenje radioaktivnog i hemijskog zagađenja, pružajući opcije za odabir senzora u zavisnosti od uslova.
Mediji pišu da će dron moći da odredi koordinate emisije štetnih materija i da analizira stepen oštećenja objekata, kao i da će optički senzori obezbediti potragu za nestalim osobama u bilo koje doba dana i u nepovoljnim vremenskim uslovima.
Treba napomenuti da već postoje bespilotne letelice namenjene radu sa zagađenjem - kompanija ASG predstavila je u februaru dron Argus Elite.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala