- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

"Možete da pogodite ruske rakete": Čime Amerika želi da naoruža Ukrajinu

© AFP 2023 / JACK GUEZ "Gvozdena kupola" je izraelski protivraketni odbrambeni sistem
Gvozdena kupola je izraelski protivraketni odbrambeni sistem - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
Pratite nas
Amerikanci planiraju da izraelskim naoružanjem ojačaju protivvazduhoplovnu odbranu (PVO) Ukrajine. Kako piše list „Politiko“ kongresmeni su Kijevu predložili taktički sistem „Gvozdena kupola“. Određeni amandmani mogu biti uključeni u zakon o odbrani za 2022. godinu. Međutim, Bela kuća to nije zvanično potvrdila.
Nije tajna da vlasti Ukrajine odavno mole zapadne pokrovitelje da im daju moderne protivavionske i protivraketne komplekse kako bi se „suprotstavili ruskoj agresiji“. Kakva je perspektiva ove inicijative?

Beskorisna kupovina

Očekuje se da će isporuke PVO sredstava Ukrajini biti odvojeno finansirane i neće ući u paket vojne pomoći od 275 miliona dolara koji je Kongres odobrio u martu. Mediji tvrde da će Vašington predati Kijevu dva raketna kompleksa „Gvozdena kupola“ koje je Pentagon kupio od Izraela 2019. godine. Oni nisu mogli da se integrišu u novi sistem vojne komande i upravljanja zbog nekompatibilnih programa.
Želja kongresmena da maknu iz vojske skupu igračku je sasvim razumljiva. Zašto trošiti novac na održavanje beskorisnih raketa, ako se troškovi mogu prebaciti na druge? Odavno postoji praksa da se Kijevu šalje otpisano naoružanje. Između ostalog, Ukrajina je dobila i dva otpisana patrolna čamca projekta „Island“, kao i nekoliko desetina oklopnih automobila „Hamvi“.

„Obe partije se slažu da je Ukrajini neophodno pomoći da napravi moderan i efikasan sistem protivvazduhoplovne odbrane. Možemo uraditi i više. Naravno, to će zaoštriti odnose Ukrajine i NATO sa Moskvom gde će najverovatnije ‘Gvozdenu kupolu’ videti kao pretnju. Bez obzira na to, mi moramo pojačati odbrambenu sposobnost protivnika. Mada, za sada ništa nije odlučeno. Kongres će tek razmatrati amandman“, saopštio je izvor za list „Politiko“.

Mogućnost da se „Gvozdena kupola“ da Kijevu komentarisalo je i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
„Ukrajinsko pumpanje vojnih mišića, kao i masovna podrška sa strane, ne doprinose mirnom rešavanju konflikta na jugoistoku zemlje“, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko.
Međutim, čak i ako kongresmeni donesu odluku u korist Kijeva, malo je verovatno da će Oružane snage Ukrajine eksploatisati izraelske komplekse s obzirom da je to veoma skupo oružje.

„Zlatni“ kompleks

Taktički sistem protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane „Gvozdena kupola“ napravljen je 2000-ih godina za zaštitu od raketa dometa od četiri do 70 kilometara. Višenamenski radar određuje putanju leta mete, zatim stupa na scenu centar za kontrolu vatre i tri lansera, svaki sa 20 raketa za presretanje „Tamir“. Godine eksploatacije „Gvozdene kupole“ su dokazale njenu pouzdanost, ona može da uništi čak 90 odsto raketa.
Kompleks je poslednji put upotrebljen u maju, protiv palestinskog pokreta Hamas. Prema informacijama vojske Iraela, uništene su sve mete koje su pretile izraelskim gradovima. Mada je bio osećaj da je „Gvozdena kupola“ radila na granici svojih mogućnosti. I nije poznato kako bi se sve to završilo da je ova užarena atmosfera trajala još par nedelja.
Pokret Hamas računa na jeftino naoružanje i masovne napade. Jedna raketa ručne proizvodnje „Kasam“ košta oko hiljadu, možda dve hiljade dolara, dok je cena protivrakete „Tamir“ 50-60 hiljada dolara. Pritom, kako bi cilj sigurno bio pogođen često se lansiraju po dve rakete. Po mišljenju eksperata, za 11 dana rata Izrael je potrošio rakete u vrednosti od 150 miliona dolara. Čak i za zemlju sa vojnim budžetom od 20 milijardi dolara ovo je ozbiljna suma. Za Ukrajinu je to neverovatna suma, jer je Ukrajina tokom 2020. godine potrošila za odbranu četiri puta manje.

Jednim udarcem ubiti dve muve

Realnost ne sprečava Ukrajinu da mašta o čudo-naoružanju. U maju je ministar odbrane Ukrajine Andrej Taran saopštio o pregovorima na temu „Gvozdene kupole“. Prema njegovim rečima, događaji u Izraelu su pokazali da je sistem protivvazduhoplovne odbrane aktuelan. Međutim, Rusija je daleko od Hamasa. I efikasnost izraelskih protivavionskih raketnih kompleksa u konfliktu sa jačim protivnikom je sumnjiva, sa ovim se slažu i američki eksperti.
„Gvozdene kupola“ može protiv Rusije delovati samo sa ograničenom efikasnošću. Ruska vojska tradicionalno koristi u sukobima artiljeriju i lako suzbija poziciju ukrajinskih raketa, jednostavno zasipajući radare brojem ciljeva. Dovoljno je nekoliko baterija reaktivnih sistema za gađanje. Naravno, Gvozdena kupola će pokriti komandni centar ili neku kritičnu infrastrukturu, ipak, teško da će Ukrajinci uspeti da ga dugo održavaju“, smatra ekspert američkog Centra za analizu vojske Majk Kofman.
Kako je za Sputnjik rekao Aleksej Leonkov, Oružane snage Ukrajine trenutno imaju samo sovjetska sredstva protivvazduhoplovne odbrane. Posle raspada SSSR-a prestala je i isporuka rezervnih delova i municije i ukrajinski protivavionski raketni kompleksi se nisu održavali na odgovarajući način. Kijev se sada trudi da zamenu nađe na Zapadu, međutim, bezuspešno.
Šef ukrajinskog centra za istraživanje vojske, konverzije i razoružanje Valentin Badrak je 2018. godine izjavio da bi nekoliko američkih raketnih PVO kompleksa „Patriot“ ubrzalo članstvo zemlje u NATO. U aprilu 2021. godine šef administracije ukrajinskog predsednika Andrej Jermak je podsetio na to da SAD razmeštaju PVO komplekse u Poljsku iako bi „trebalo da budu“ u Ukrajini.
Vašington je svaki put molbe Kijeva ostavljao bez odgovora. Ipak, u slučaju da Kongres odobri predaju „Gvozdene kupole“ Bela kuća može jednim udarcem da ubije dve muve. Prvo, Vašington će tim lepim gestom podrške saveznicima malo popraviti imidž posle bega iz Avganistana. Drugo, oslobodiće se nepotrebne tehnike. Pored toga, uvereni su Amerikanci, teško da će „Gvozdena kupola“ Oružanim snagama Ukrajine dati ozbiljnu prednost u sukobima, što znači da se ne treba plašiti oštre reakcije Moskve.
Sistem za protivraketnu odbranu „Gvozdena kupola“ napravila je izraelska kompanija „Rafael“. Ovaj sistem je u službi izraelske vojske od 2011. godine.
Izraelski PRO sistem Gvozdena kupola - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2021
Ukrajinski političar: Ako Kijev dobije „Gvozdenu kupolu“ jedna baterija postavlja se u Donbas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala