Ukrajinski političar: Ako Kijev dobije „Gvozdenu kupolu“ jedna baterija postavlja se u Donbas

© AFP 2023 / AHMAD GHARABLIIzraelski PRO sistem "Gvozdena kupola"
Izraelski PRO sistem Gvozdena kupola - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2021
Pratite nas
Jedan od sistema „Gvozdene kupole“ može se koristiti za zaštitu Mariupolja u Donbasu koji je pod kontrolom Kijeva, ukoliko Sjedinjene Američke Države isporuče Ukrajini dva takva sistema, izjavio je savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika i portparol delegacije Kijeva u trilateralnoj kontakt grupi za Donbas Aleksej Arestovič.
Kakva će odluka biti doneta videće se nakon izveštaja američkog Ministarstva odbrane, zatim rezolucije Kongresa, pa odluke izvršne vlasti, a posebno predsednika (Džozefa) Bajdena. To nije brzo, potrebno je neko vreme i to je američki politički proces“, objasnio je Arestovič za televiziju „Dom“.
On je podsetio da jedan sistem „Gvozdene kupole“ može da zaštiti površinu od oko 150 kvadratnih kilometara. U osnovi, ona se koristi za uništavanje nevođenih raketa dometa do 70 kilometara – kao što su sistemi „Grad“, „Smerč“ i „Uragan“.
„Jedna baterija ‘Gvozdene kupole’ može da pokrije, na primer, grad kao što je Mariupolj sa visokom pouzdanošću i presretanjem 90 odsto neprijateljskih raketa. To je rezultat koji su imali Izraelci prilikom upotrebe protiv palestinskih raketa. I može da pokrije oblast u kojoj se nalaze trupe, ključna infrastruktura, na primer skladišta ili nuklearne elektrane, ili hidroelektrana“, rekao je on.
Arestovič je dodao da će odluku o raspoređivanju baterija „Gvozdene kupole“ doneti komanda Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Ukrajine.
„Ali uveren sam da će se, ako budu isporučeni, najmanje jedna od ovih baterija koristiti negde na kontakt liniji za pokrivanje grada kao što je Mariupolj, na primer“, zaključio je Arestovič.
List „Politiko“ objavio je da su neki članovi američkog Kongresa uključii u nacrt zakona o odbrani za 2022. amandman koji predviđa prodaju ili predaju Ukrajini novih sistema za protivvazdušnu i protivraketnu odbrane, uključujući jednu bateriju „Gvozdene kupole“, koju trenutno koristi američka vojska. Bela kuća nije potvrdila ove informacije. U Kijevu su saopštili da će „Gvozdena kupola“ pomoći u zaštiti ključne infrastrukture i poboljšati borbene sposobnosti ukrajinske vojske.
Sistem za protivraketnu odbranu „Gvozdena kupola“ napravila je izraelska kompanija „Rafael“. Ovaj sistem je u službi izraelske vojske od 2011. godine.
Zastave SAD  i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
SVET
Amerika i Ukrajina potpisale sporazum o vojnoj saradnji: Jedan od ciljeva – otpor „ruskoj agresiji“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala