- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: „Lanset“ raspustio naučnu grupu za istraživanje porekla kovida

Model virusa korona - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
Pratite nas
Predsednik Komisije za virus korona časopisa „Lanset“ i profesor na američkom Univerzitetu Kolumbija Džefri Saks raspustio je radnu grupu koja je istraživala poreklo virusa korona SARS-CoV-2 zbog mogućeg sukoba interesa, piše „Volstrit džurnal“.
Saks je bio zabrinut zbog veza grupe sa „Eko helt alajansom“. Kako navodi list, ova neprofitna organizacija sa sedištem u Njujorku ranije je koristila američka sredstva za istraživanje virusa korona slepih miševa sa Institutom za virologiju u kineskom Vuhanu gde su zabeleženi prvi slučajevi kovida 19.
„Jednostavno nisam želeo radnu grupu koja ima tako očigledan odnos sa jednom od glavnih tačaka ovog istraživanja, kakav je ‘Eko helt alajans’“, rekao je Saks.
U članku se objašnjava da je do juna šef radne grupe bio predsednik ove organizacije Piter Daszak. Istovremeno su i neki članovi grupe sarađivali sa Daszakom ili samim „Eko helt alajansom“ u okviru projektnih aktivnosti.
Saks je dodao da će komisija časopisa nastaviti sa istraživanjem porekla virusa korona, a radu će doprineti i stručnjaci iz oblasti biološke bezbednosti. Očekuje se da će izveštaj komisije biti objavljen 2022. godine.
Prema navodima „Volstrit džurnala“ Daszak je protivnik laboratorijske verzije porekla virusa korona. On je ranije posetio Vuhan u sastavu međunarodne ekspertske grupe SZO, posle čega je organizacija objavila punu verziju odgovarajućeg izveštaja. Curenje virusa korona iz laboratorije nazvano je „izuzetno malo verovatnim“. Kako se navodi u izveštaju, najverovatnije se preneo na ljude sa slepih miševa preko druge životinje.
Ilustracija ultrastrukturne morfologije koronavirusa - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
SVET
Američki naučnik: Znao sam za koronu dve nedelje pre nego što je Peking prijavio prve slučajeve
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala