- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki naučnik: Znao sam za koronu dve nedelje pre nego što je Peking prijavio prve slučajeve

CC0 / Unsplash/CDC / Ilustracija ultrastrukturne morfologije koronavirusa
Ilustracija ultrastrukturne morfologije koronavirusa - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
Pratite nas
Jan Lipkin, epidemiolog Univerziteta Kolumbija i specijalista za zarazne bolesti, poznat po radu na suzbijanju korona virusa SARS i koji je tokom te krize pomagao i Kini i SAD, tvrdi da je bio upoznat sa epidemijom SARS-a CoV-2 u kineskom Vuhanu više od dve nedelje pre nego što je Peking obavestio Svetsku zdravstvenu organizaciju.
U razgovoru sa rediteljem Spajkom Lijem za novu dokumentarnu seriju HBO-a, Lipkin je rekao da je saznao za izbijanje epidemije 15. decembra, 16 dana pre nego što su kineske zdravstvene vlasti obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju 31. decembra.
On je rekao da ga je o novom virusu obavestio Lu Jiahai, kineski prijatelj i kolega, partner istraživač sa Univerziteta Sun Jat-sen u Guangdžou, u južnoj Kini.
Kineske medicinske vlasti tek su krajem decembra 2019. shvatile da imaju posla sa fundamentalno novim virusom, na osnovu pojavljivanja pacijenata sa sličnim, teškim simptomima sličnim upali pluća koji potiču uglavnom iz grada Vuhana počevši od 8. decembra. Do kraja meseca, oni su te slučajeve povezivali sa veleprodajnom tržnicom morskih plodova, što je dovelo do sumnje da je virus sa životinja prešao na ljude. Više od godinu i po dana kasnije, još uvek nije otkrivena konačna veza koja dokazuje širenje virusa sa životinja na ljude.
Lipkin (68) je dobio priznanja i u Sjedinjenim Državama i u Kini za svoj rad savetujući dve vlade u vezi sa njihovim odgovorom na izbijanje SARS-a početkom dvehiljaditih i pomagao je kineskoj vladi da „proceni stanje epidemije, identifikuje praznine u nauci i razvije strategiju za suzbijanje virusa i smanjenje morbiditeta i mortaliteta“. U SAD se pridružio radnoj grupi Ministarstva odbrane kako bi pomogao u sličnim zadacima.
U prvim danima izbijanja epidemije korona virusa 2019. godine, Lipkin je predvideo da će novi virus izazvati manje smrti od SARS-a. On je krajem januara 2020. otputovao u Guangdžou, gde se sastao sa visokim medicinskim savetnicima kineskih vlada. Kasnije se zarazio kovidom 19 i lečio se hidroksihlorokinom, lekom protiv malarije, koji je bivši predsednik Donald Tramp smatrao čudotvornim, ali su ga američki mediji i neki naučnici ismejali kao neefikasan ili nesiguran lek.
Lipkin, koji je takođe poznat po svojoj kontroverznoj podršci istraživanju povećanja funkcije, za koje se neki američki političari i akademici plaše da je možda odgovorno za izbijanje virusa u Vuhanu, dugo je branio Kinu i njene napore da suzbije pandemiju. Dosledno je negirao „bilo koju vrstu laboratorijski zasnovanog scenarija“ kao uzroka pandemije, iako je vremenom ublažio retoriku.
Lipkinovo odeljenje u Kolumbija Meilmen skul of pablik helt primilo je više od milion dolara grantova od Saveza za ekološko zdravlje između 2018. i 2020. Ta nevladina organizacija sa sedištem u SAD finansirala je i potencijalno opasna istraživanja korona virusa slepih miševa na Institutu za virusologiju u Vuhanu.
Neki američki zvaničnici tvrdili su da je SARS-CoV-2 možda genetski modifikovan virus i da je „iscureo“ iz laboratorije u Vuhanu pre nego što je izazvao globalnu pandemiju. Kineski zvaničnici kategorički su porekli ove tvrdnje, a prošle nedelje su američke obaveštajne agencije objavile kratak, nesređen rezime dugo očekivane istrage o poreklu kovida 19, u kome se navodi da se virus „verovatno pojavio i inficirao ljude kroz početnu malu izloženost koja se dogodila najkasnije u novembru 2019. godine “, pri čemu su se prvi poznati slučajevi pojavili u Vuhanu u decembru iste godine.
Američka obaveštajna zajednica zaključila je da virus „nije razvijen kao biološko oružje“ a „većina“ njenih agencija „procenjuje da SARS-CoV-2 verovatno nije genetski modifikovan“, iako dve agencije veruju da „nije bio dovoljno dokaza za bilo kakvu procenu“.
Vašington i Peking se uzajamno optužuju za izazivanje globalne pandemije korona virusa, katastrofe koja je prouzrokovala više od 4,5 miliona smrti, razorila ekonomije širom planete i dovela do ozbiljnih ograničenja ličnih sloboda u nekim zemljama, prenosi Sputnjik internešnal.
Istraživači u američkoj vojnoj laboratoriji Fort Detrik - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2021
SVET
Američki obaveštajci objavili rezultate istrage o poreklu korone
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala