- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Šta je potrebno da građani Srbije slobodnije pristupaju informacijama od javnog značaja

CC0 / Rixabay / Dokumenti
Dokumenti - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2021
Pratite nas
Međunarodni dan prava javnosti da zna biće obeležen u Srbiji u utorak, 28. septembra. Uoči tog dana biće organizovane konferencije o tome kakvo je stanje prava javnosti da zna u našoj zemlji. Stručnjaci ocenjuju da iako je Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja globalno dobro ocenjen, postoje ozbiljni problemi u njegovoj primeni.
Međunarodni dan prava javnosti da zna ove godine biće obeležen u Srbiji 16. put.

Pristup informacijama od javnog značaja u Srbiji

Rukovodilac programa Partneri Srbija Uroš Mišljenović za „Sputnjik“ predočava da probleme u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja uočava niz domaćih i međunarodnih aktera i ukazuje na to da Srbija i dalje nema efikasan sistem kažnjavanja onda kada institucije prekrše svoje obaveze i ne dostave tražene informacije.
„Nemamo ni uspostavljen sistem da institucije primoramo da takve informacije dostave, pa se onda situacija iz godine u godinu pogoršava, zato što rukovodioci tih institucija vide da se skrivanje informacija ne sankcioniše. Pored toga, imamo tendenciju da se među državnim sporazumima uređuju tajne, koje proističu iz ugovora koji se potom potpisuju. Dodatni problem je uskraćivanje informacija tako što se institucije neopravdano pozivaju na tajnost podataka, ugrožavanje nacionalne bezbednosti, vođenje krivičnih postupaka, odbrane zemlje i drugih faktora“, ističe Mišljenović.
Da bi se stanje popravilo, napominje Mišljenović, zakon bi morao efikasnije da uredi sistem nadzora koji je neophodan uslov za kažnjavanje, ali nažalost, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ne sprovodi te nadležnosti, jer za to, kako kaže, nema kapacitet.
© Foto : pixabayNovim Nacrtom Zakona nije rešen problem neizvršavanja rešenja Poverenika o dostavljanju informacija.
Dokumenti - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2021
Novim Nacrtom Zakona nije rešen problem neizvršavanja rešenja Poverenika o dostavljanju informacija.
On ukazuje i na to da novim Nacrtom zakona nije rešen problem neizvršavanja rešenja o dostavljanju informacija, koja je izdao poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i da je to problem koji traje već 15 godina.

„To su ključne tačke koje bi morale da se unaprede u tekstu zakona, a, nažalost, poslednji Nacrt zakona nije adresirao ta pitanja. Javna rasprava je završena, proces izmena je trajao više godina. Bilo je nekoliko nacrta i pratećih dokumenata. Poslednji Nacrt zakona sadrži i neka konstruktivna rešenja. Povereniku se daju dodatna ovlašćenja u situacijama kada institucije ignorišu zahteve građana da im se dostave informacije, pa će poverenik, primenom svojih novih ovlašćenja, doprineti tome da se neke informacije obelodane građanima“, smatra Mišljenović.

Konferencija u ponedeljak

Organizacija Partneri Srbija i Koalicija za pristup informacijama u ponedeljak će organizovati konferenciju povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna, na kojoj će biti reči o sveobuhvatnom stanju primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i tome koliko građani mogu da praktikuju svoja prava da bi kontrolisali rad institucija.
„Govorićemo i o trendovima u drugim državama. Imaćemo predstavnika iz Crne Gore, koji će govoriti o situaciji u toj zemlji. Osvrnućemo se i na to kako novinari, istraživači, borci za zaštitu životne sredine u Srbiji koriste mehanizam pristupa informacijama od javnog značaja u svom radu. Ako je ovo konačni tekst Nacrta zakona, a stičem utisak da jeste, očekujemo da nova rešenja budu primenjena i da se i uprkos možda ne najboljim rešenjima, u novom tekstu zakona odblokiraju svi mehanizmi koji će građanima omogućiti da dođu do svih traženih informacija od javnih institucija, jer je to jedini način da građani kontrolišu rad institucija i smanjimo loše prakse upravljanja institucijama“, napominje Mišljenović.
Na konferenciji će učestvovati i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović, predstavnici organizacija koji se zalažu za slobodniji pristup informacijama od javnog značaja i inicijative „SIGMA“, koja pruža podršku u aktivnostima koje unapređuju i jačaju sisteme javne uprave i upravljanja, a koju sprovode Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i EU.
Televizor - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2021
Ministarstvo: Novinari treba da budu nezavisni i da rade bez prepreka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala