Ministarstvo: Novinari treba da budu nezavisni i da rade bez prepreka

© Foto : Pixabay / mohamed_hassanTelevizor
Televizor - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2021
Pratite nas
Ministarstvo kulture i informisanja svim novinarima i medijskim radnicima čestitalo je danas Svetski dan slobode medija, 3. maj, uz isticanje da je od velikog značaja da novinari, bez obzira u kojim medijima rade, uvek budu nezavisni i da njihova bezbednost i profesionalni integritet ne smeju biti dovedeni u pitanje.
 
U saopštenju se navodi da je neophodno da novinari izveštavaju odgovorno i profesionalno, poštujući etičke standarde i principe novinarstva.
Ministarstvo ističe da se svim predstavnicima medija mora omogućiti da bez problema ili prepreka obavljaju svoj posao, a da njihova lična bezbednost i profesionalni integritet ni jednog trenutka ne smeju biti dovedeni u pitanje.
Kaže se da svako demokratsko društvo teži da na kvalitetan način uredi oblast informisanja i medija, koja je jedan od nosećih stubova demokratije.
Iz Ministarstva naglašavaju da su u današnje vreme građani izloženi velikom broju informacija i dezinformacija, uključujući mnoge obmane i lažne vesti, što predstavlja jedan od glavnih izazova sa kojima se suočavaju sve države sveta, kao i Srbija.
U proteklom periodu, podseća se u saopštenju, Srbija je donela niz dokumenata, značajnih za uređenje oblasti informisanja i medija, čime je pokazala da je posvećena stvaranju bezbednog i podsticajnog okruženja za slobodne i profesionalne medije.
Da bi mogli da nastave zajednički rad na unapređenju medijske scene, bezbednosti i zaštiti novinara, u cilju stvaranja boljeg medijskog okruženja, Ministarstvo kulture i informisanja pokušava da konkretnim aktivnostima doprinese poboljšanju stanja na medijskoj sceni.
Potpredsednik Vlade i ministar kulture Maja Gojković je na početku mandata povukla sve neosnovano podnete tužbe protiv medijskih kuća i novinara, a usvojen je i Akcioni plan za primenu medijske strategije za period od 2020. do 2025. godine.
Uz to, formirane su Radne grupe za praćenje sprovođenja Akcionog plana, kao i za bezbednost i zaštitu novinara, pod čijom je inicijativom pokrenut SOS telefon za sve medijske radnike u cilju njihove efikasne zaštite, kaže se u saopštenju.
Osim toga, pristupilo se sistemskom uvođenju medijske pismenosti u pred univerzitetsko obrazovanje povodom čega je izrađen priručnik za medijsku pismenost za vaspitače, nastavnike i stručne saradnike.
Ministarstvo kulture i informisanja ukazuje još jednom da svi učesnici u medijskom svetu moraju da budu svesni svoje uloge i značaja za stvaranje pozitivne klime u društvu i da kao takvi budu odgovorni za svoj rad i plasiranje sadržaja kojima šalju poruke u javnost, zaključuje se u saopštenju.

Poverenik za informacije od javnog značaja: Svi organi vlasti da poštuju slobodu medija

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milan Marinović, pozvao je danas, povodom Svetskog dana slobode medija, sve organe vlasti da poštuju slobodu medija i izražavanja i njihovo pravo na pristup informacijama od javnog značaja.
Poverenik je istakao da organi vlasti moraju da transparentno i blagovremeno objavljuju informacije kojima raspolažu.
Naveo je da je pandemija kovida-19 pokazala koliko je važna uloga slobodnog novinarstva kroz potrebu da se građanima pruže proverene, pravovremene i pouzdane informacije.
''Novinari su svoj zadatak u ovim teškim uslovima uspešno uradili. Sloboda medija predstavlja temelj demokratskog društva, vladavine prava, uvažavanja različitosti i poštovanja dostojanstva", naveo je Marinović u saopštenju.
Izrazio je zahvalnost medijima zbog poštovanja privatnosti i zaštite podataka o ličnosti lica koja su pozitivna na korona virus objavljujući , kako je naveo, samo neophodne podatke u cilju zaštite javnog zdravlja i smanjenja broja obolelih.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala