EU predlaže sastanak Vučića i Kurtija u Briselu, cilj – hitno spuštanje tenzija

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave EU u Briselu
Zastave EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
Pratite nas
Šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak su u telefonskim kontaktima s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom takozvanog Kosova Aljbinom Kurtijem, a cilj je hitna spuštanje tenzija na severu KiM i eventualno održavanje sastanka Vučića i Kurtija u Briselu, saznaje Tanjug.
„Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak se vratio iz Beograda u Brisel i svi naši napori su usmereni na spuštanje tenzija i povratak dijalogu“, rečeno je za Tanjug u diplomatskim izvorima u Briselu.
U EU napominju da su spremni da posreduju dijalogu dva lidera koji bi se održao u Briselu, a čija bi osnovna tema bila rešavanje trenutne situacije na KiM.
Kada je reč o primeni Briselskog sporazuma, u krugovima bliskim šefu diplomatije EU za Tanjug naglašavaju da su svi do sada postignuti dogovori u dijalogu Beograda i Prištine na stolu i da ih niko nije povukao.
Dodaje se da su EU, ambasadori Kvinte i SAD potpuno jedinstveni u svojoj poruci da je u interesu i Beograda i Prištine da se situacija na terenu smiri, a da su u suprotnom obe strane na gubitku.
Pripadnici specijalnih policijskih snaga ROSU na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
Vučić: Kurti prodaje maglu, jedino rešenje je povlačenje ROSU
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Vučić o merama Srbije: Odbio sam predlog Kvinte - sit sam trikova /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala