Pripadnici specijalnih policijskih snaga ROSU na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija

Vučić: Kurti prodaje maglu, jedino rešenje je povlačenje ROSU

Pratite nas
Situacija na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak je napeta, sa sporadičnim incidentima. Pored Kfora i jedinica Rosu, od danas se tamo nalazi i Euleks policija. EU predložila sastanak Vučića i Kurtija u Briselu, cilj – hitno spuštanje tenzija.
Treći dan traju blokade građana zbog jednostrane odluke Prištine da se uvedu probne tablice za sva vozila koja ulaze na teritoriju KiM iz centralne Srbije.U Jarinju je okupljeno više stotina građana koji zahtevaju da im se omogući sloboda kretanja i poštuju ljudska prava. Istovremeno, na administrativnom prelazu Merdare je gužva zbog zamene registarskih tablica privremenim, prenosi RTS.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:38 22.09.2021
Pripadnici ROSU na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
SRBIJA
Beograd više ne sme da odstupi: Ko je profitirao iz krize na severu Kosova /video/
22:36 22.09.2021
Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
SRBIJA
Vučić iz Budimpešte: Nema te sile koja će da me natera da prihvatim politiku svršenog čina Prištine
22:06 22.09.2021
EU poziva na hitnu deeskalaciju situacije na severu KiM
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija
Evropska unija pozvala je večeras na hitnu deeskalaciju situacije na severu Kosova i poručila da se sve provokacije ili jednostrane akcije moraju izbeći jer bi one bile direktno protiv interesa građana u regionu.
„Pozivamo rukovodstvo Beograda i Prištine da preduzmu odgovoran pristup i da kroz dijalog uz posredovanje EU izbegnu svaku dalju eskalaciju, ponovo uspostave mirnu atmosferu i rade na postizanju ostvarljivih rešenja. U interesu je svih da nađu način kojim bi se omogućila sloboda kretanja i poboljšao svakodnevni život ljudi“, navodi se u saopštenju visokog predstavnika EU za spoljne poslova Žozepa Borelja povodom situacije na severu Kosova.
„Dijalog uz posredovanje EU jedina je platforma za rešavanje svih otvorenih pitanja i mi snažno pozivamo obe strane da ga u potpunosti iskoriste“, naglasio je Borelj.
U saopštenju Evropske službe za spoljne poslove se još jednom ističe da svi sporazumi postignuti u procesu dijaloga uz posredovanje EU od njegovog početka 2011. ostaju validni i obavezujući za obe strane.
„Prethodni sporazumi predstavljaju značajan element za sveukupnu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. EU i njene države članice pozivaju Kosovo i Srbiju da bez odlaganja i u potpunosti poštuju i primene sve svoje obaveze proistekle iz dijaloga“, zaključuje se u saopštenju.
21:54 22.09.2021
Gračanica bilbord - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
SRBIJA
Kosovska policija uklonila bilbord „Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“ u Ranilugu
20:47 22.09.2021
Posle Severne Mitrovice i Gračanice, i u Ranilugu su postavljeni bilbordi sa porukom "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština".
20:09 22.09.2021
Potpredsednik Srpske liste: Situacija će se smiriti kada Priština povuče odluke
Poslanik Srpske liste Igor Simić - Sputnik Srbija
Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je večeras na Jarinju da je za deeskalaciju situacije na terenu i smirivanje tenzija potrebno da Priština povuče odluke koje su dovele do trenutne situacije.
„Potrebno je da se Priština vrati u pređašnje stanje situacije na severu i da donese odluku o povlačenju do zuba naoružanih specijalaca iz čisto srpskih sredina u opštinama Zubin Potok i Leposavić“, rekao je Simić koji se nalazi na administrativnom prelazu Jarinje sa građanima koji su blokirali put zbog odluke vlade u Prištini u vezi sa tablicama.
Nakon toga, kako je dodao, potrebno je da se nastavi dijalog Beograda i Prištine.
On je podsetio da su sve dogovore u Briselu postizali pregovarači Beograda i Prištine a ne gradonačelnici severa te da nije potrebno da se na taj način blefira politička namera Prištine.
On je dodao da je svim okupljenim građanima od presudne važnosti da se sačuva mir i da oni nisu huligani, već da žive u ovim opštinama te da su se okupili da brane osnovno ljudsko pravo, slobodu kretanja.
„Danas smo imali paradoksalnu situaciju da se hapse mladići u opštini Gračanica samo zato što su istakli transparent o Zajednici srpskih opština, a čak i po kosovskim zakonima Priština je u obavezi da formira ZSO“, rekao je Simić.
Govoreći o situaciji na Brnjaku gde se dogodilo nekoliko incidenata, Simić je rekao da su tamo „nervozniji ljudi, koji imaju nameru da izazovu nemire“, ali da predstavnici Srpske liste apeluju na uzdržanost.
„Svesni smo prikrivenih namera iz Prištine, ali mi moramo da sačuvamo mir. Mi smo svoj na svome i nema razloga za bilo kakvo uzbuđenje“, rekao je Simić.
19:34 22.09.2021
Na Jarinju mirno, Srbi nameravaju da prenoće
Nekoliko stotina Srba i dalje je na Jarinju i uprkos hladnoći i sitnoj kiši, nameravaju da tu prenoće. Pripadnici ROSU stoje na svojim pozicijama i situacija je mirna, javlja reporter Kosovo onlajna.
Građani su se okupili oko vatre ili su u šatorima, a porodice su im dostavile toplu odeću i hranu.
Osim pripadnika Rosu, na Jarinju su danas primećene i patrole Euleks policije.
19:13 22.09.2021
Prištinska Koha: Srpski i kosovski policajci se osmatraju dvogledima na Jarinju
Srpski i kosovski policajci na Jarinju se osmatraju dvogledima, tvrdi prištinska Koha. Ovaj albanski mediji tvrdi i da je kosovska policija identifikovala najmanje 10 srpskih policajaca na brdima oko Jarinja, te da su primećeni pokreti srpske policije u blizini administrativne linije.
19:08 22.09.2021
Dodik: Srbi na Kosovu i Metohiji proživljavaju ono što su u Srpskoj pre 15 godina
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uporedio je današnju situaciju na severu Kosova i Metohije sa onim što je pre 10-15 godina proživela Republika Srpska i sa tablicama i sa pasošima, te istakao da „naša volja za egzibicionizam međunarodne zajednice više ne postoji“.
Kao primer je naveo nekadašnjeg ambasadora Velike Britanije koji je službovao i u Beogradu i u Sarajevu, Čarlsa Kraforda, koji je govorio da je međunarodna zajednica nepravedna.
„A kada bi govorio o Kosovu rekao bi oni se tamo ne slažu, ubijaju se, siluju jedni drugima žene - mora to da prestane jer Kosovo je država. A onda dođe u BiH i kaže vi se istorijski ne slažete, svađate se.... morate da ćutite i budete zajedno“, ispričao je Dodik.
18:44 22.09.2021
Selaković sa Boreljom: Šta je Beograd uradio da bi došlo do tenzija
Nikola Selaković - Sputnik Srbija
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio da je na radnoj večeri koju je u Njujorku sa liderima Zapadnog Balkana organizovao visoki predstavnik EU Žozep Borelj izneo stav Beograda povodom krize na severu KiM, ali i zapitao, pošto se podjednako Beograd i Priština pozivaju na smirivanje tenzija - šta je to naša strana uradila da bi došlo do tenzija.
„Razgovarali smo na temu aktuelnih dešavanja u regionu i evropske perspektive za Zapadni Balkan. I to je bila još jedna prilika da iznesem stav Beograda koji je poznat povodom krize na severu KiM, a to je - sa jedne strane posvećenost naše vlade i predsednika Srbije očuvanju i izgradnji mira, stabilnosti i bezbednosti uključujući i bezbednost Srba na KiM, ali i neslaganje i neprihvatljivost izjava u kojima se izjednačavaju Beograd i Priština, kao da su jednako svojim aktivnostima doprineli aktuelizaciji ove poslednje krize, i obe strane pozivaju na smirivanje tenzija", rekao je Selaković.
Tom sastanku u Misiji EU pri UN u Njujorku prisustvovali su predstavnici šefova delegacija Zapadnog Balkana, a pored Selakovića bili su i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, premijer Albanije Edi Rama, predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić, kao i predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani.
Selaković kaže da je na tom sastanku postavio pitanje : „šta smo mi to uradili da bi do tih tenzija došlo“, kao i da je ukazao da je Beograd i dalje posvećen dijalogu, i da je naglasio da nećemo prihvatati nikakve jednostrano nametnute poteze, pogotovo kroz kriminalne aktivnosti.
„Takvi potezi jednostavno obesmišljavaju dijalog. Jesmo za dijalog. Hoćemo da ga nastavimo, ali potrebno je da se stvari vrate na vreme pre poslednjih dešavanja i da nastavimo razgovore“, poručio je Selaković, koji sa premijerkom Anom Brnabić predstavlja Srbiju na 76. zasedanju Generalne skupštine UN.
Na pitanje u kom pravcu očekuje da će se odvijati situacija na KiM i kakav je stav Borelja, Selaković je rekao da visoki predstavnik EU smatra da je potrebno nastaviti dijalog.
„A, kako će se odvijati situacija i šta će se dešavati videćemo. Naši stavovi su potpuno jasni, izneo ih je predsednik Vučić posle sednice Nacionalnog saveta za bezbednost. Borimo se u Njujorku za afirmaciju naše pozicije i za rešavanje svih pitanja mirnim sredstvima i dijalogom“, rekao je Selaković002E
18:26 22.09.2021
Gračanica bilbord - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
Mladići koji su postavili bilbord „Dobro došli u ZSO“ dali izjavu u policiji
17:56 22.09.2021
Evropska unija - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
Podkast
Kako je Jarinje srušilo Brisel? I Svet sa Sputnjikom
17:56 22.09.2021
Blokada Srba sa severa KiM na prelazu Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
RUSIJA
Rusija poziva Ameriku i EU da uticajem na Albance spreči destrukciju koja preti celom regionu
17:55 22.09.2021
Vučić: Kurti prodaje maglu i želi da Srbija prizna Kosovo, jedino rešenje je povlačenje ROSU
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da Aljbin Kurti svojim pozivima da Srbija prizna Kosovo „prodaje maglu“ a sve u cilju da Srbija prizna nezavisnost Kosova i poručio da Priština treba da vrati sve na stanje kakvo je bilo pre 20. septembra, i da tek posle toga može da se razgovara.
„Da li razumete šta on priča? On to priča za ljude koji nisu upućeni i prodaje maglu. Svakojake prodavce magle i šibicare sam video u životu i zato ih prepoznajem na kilometar. On kaže da će povući mere kada Srbija prizna nezavisno Kosovo“, rekao je Vučić medijima u Budimpešti, gde boravi u poseti.
Na predlog EU da se u Briselu održi sastanak Vučića i Kurtija i na taj način pokuša da se dođe do rešenja situacije severu KiM Vučić je rekao da mogu da organizuju šta god hoće, a da on neće prihvatiti ništa.
„Vratite se na ono što je bilo pre 20. septembra i onda možemo da razgovaramo o svemu“, istakao je.
Vučić je podvukao da je „interes najsnažnijih evropskih zemalja nezavisno Kosovo, i da nateraju Srbiju da učestvuje u tome, što mi ne želimo“.
„Znaju i oni sami koliki su licemeri kada govore o dvostrukoj krivici... Šta smo mi uradili? Jesmo li mi ušli u Kačanik ili Đakovicu sa specijalcima?“, upitao je Vučić.
Ponovio je da je Beograd ispunio svoje obaveze, dok Priština nije ispunila najvažnije i dodao da je „jedino rešenje povlačenje ROSU“
17:46 22.09.2021
Kosovska policija negirala da se dogodio incident na Brnjaku
Kosovska policija negirala je danas da su njeni pripadnici, na administrativnom prelazu Brnjak, pokušali da jednog vozača izvedu iz automobila sa KM tablicama i da je Kfor sprečio incident.
Kosovska policija navela je na Fejsbuku da do takvog incidenta nije došlo ni na Brnjaku ni na bilo kojoj drugoj lokaciji ili prelazu, tvrdeći da je reč o „neistinitim i pristrasnim informacijama“.
16:43 22.09.2021
Vjosa Osmani sa šefom EU diplomatije
Predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku, gde se održava Generalna skupština Ujedinjenih nacija, saopštila je da je „zajedno sa liderima Zapadnog Balkana razgovarala sa šefom diplomatije Evropske unije Đozepom Boreljom“.
„Zajedno sa liderima Zapadnog Balkana, srela sam se sa Đozepom Boreljom, kako bismo razgovarali o najnovijim dešavanjima u regionu“, navela je Osmani u objavi na Tviteru.
Naglasila je da će Kosovo „nastaviti da bude konstruktivan partner, ali da će oštro osuditi destabilizujuće tendencije i postupke Srbije“.
16:02 22.09.2021
Kurti se obratio na srpskom i odgovorio zašto je poslao specijalce na sever Kosova i Metohije
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti obratio se na današnjoj konferenciji za medije na srpskom jeziku i kazao da „Vlada Kosova i njeni građani nisu za izazivanje incidenata“ kao i da je „lično u čestoj komunikaciji sa ljudima iz srpske zajednice koji su za saradnju, ali su, preplašeni zbog pritiska paralelnih struktura“.
Kurti je kazao da su specijalci kosovske policije prisutni na severu Kosova kako bi podržali graničnu policiju, zbog rizika od „ljudi koji protestuju i njihovih struktura“.
Naveo je da specijalne jedinice nemaju drugu svrhu osim zaštite granične policije na prelazima Brnjak i Jarinje.
„Naša odluka i mere koje smo preduzeli nisu zamišljene protiv bilo koga. Mi želimo slobodu kretanja i smatramo da treba da se o ovome razgovara u Briselu. Mi smo veoma otvoreni za te razgovore i pokazali smo našu spremnost i gospodinu Borelju i gospodinu Lajčaku, ali izgleda da nije bilo spremnosti od strane Beograda“, kazao je Kurti.
Premijer privremenih institucija u Prištini ističe da nikom nije u interesu da se situacija na severu Kosova pogorša i da dođe do eskalacije.
„Moram da kažem da ako pratite način na koji govori predsednik Srbije, onda izgleda da su nekome potrebni incidenti, ali to nije premijer Kosova i nisu građani Kosova bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Želim da ni Srbija ni Kosovo ne uvode privremene tablice, ali mi moramo da imamo naše privremene tablice dokle god Srbija ima njene“, rekao je Kurti.
Kurti je istakao da je u stalnoj komunikaciji sa mnogim Srbima koji žive na Kosovu, od kojih su pojedini političari u Vladi Kosova, kao i sa onima koji nisu politički aktivni i da među njima ne pravi nikakvu razliku.
„Ali moram da kažem da ima Srba na Kosovu koji prave razliku, kad se sastanu sa mnom, oni ne žele da to bude javno. I meni je žao što smo u ovakvoj situaciji. Oni su meni rekli da kada se vrate u svoju opštinu, da tamo možda ja neću biti u stanju da ih branim. Ja ne mislim da su Srbi sa Kosova preplašeni od ove vlade, ali ima neki drugih faktora, od kojih se oni boje. Ja sam ovde za sve građane, bez obzira na političku stranku ili nacionalnu pripadnost, ali još nismo u toj situaciji da možemo da branimo svakoga od raznih paralelnih struktura“, naglasio je kosovski premijer.
Kurti je naveo primer Srbina iz Raniluga, kojeg je imenovao za savetnika i dodao da je on nakon par sati „podneo ostavku zbog pretnji i zastrašivanja“.
„Znači ako se Srbi na Kosovu plaše nekoga, budite sigurni da to nisam ja niti moja vlada“, zaključio je Kurti.
15:50 22.09.2021
Nova smena ROSU na Jarinju i Brnjaku
Izvršena je nova smena pripadnika specijalnih snaga kosovske policije na Jarinju i Brnjaku. U blizini oba punta ima preko 100 policajaca sa dvadesetak oklopnih vozila javlja reporter RTS-a.
Okupljeni Srbi na protestu spremaju ogrev za improvizovane peći u šatorima. Iako je loše vreme, okupljeni na protestu kažu da nema pomeranja.
15:41 22.09.2021
Odluka koja otežava život Srba na Kosovu
Krenar Gaši, politikolog i stručnjak za međunarodne odnose poreklom iz Prištine, trenutno doktorand na Univerzitetu u Gentu, izjavio je povodom uredbe Vlade Kosova o privremenim tablicama vozila iz Srbije, da je zaprepašćen nedostatkom kritike na tu odluku Prištine, koja otežava život Srba na Kosovu.
Gaši je u objavi na Tviteru dodao i da ga iznenađuje i to „što su na Kosovu ubeđeni da su u dobitku u odnosu na Srbiju“.
„Zaprepašćen sam nedostatkom kritike na Kosovu na odluku Vlade da pogorša život kosovskim Srbima i na to kako sve političke stranke skaču od radosti i nacionalizma misleći da su ostvarili pobedu nad Srbijom. Nekoliko glasova disidenata precrtano je iz besa“, naveo je Gaši.
14:26 22.09.2021
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
Kurti: Predajte srpske tablice, neću preduzeti ništa protiv Rakića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala