- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija poziva Ameriku i EU da uticajem na Albance spreči destrukciju koja preti celom regionu

© AP Photo / Visar KryeziuBlokada Srba sa severa KiM na prelazu Jarinje
Blokada Srba sa severa KiM na prelazu Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zabrinuto je zbog zaoštravanja situacije na Kosovu i smatra da su postupci vlasti kosovskih Albanaca provokacija čiji je cilj istiskivanje Srba iz autonomne pokrajine.
„Veoma smo uznemireni zaoštravanjem situacije u severnim regionima srpske autonomne pokrajine Kosovo... U suštini, radi se o pokušaju lokalnih Albanaca da zauzmu područja pokrajine naseljena Srbima i da tamo uspostave svoju kontrolu. Ove korake smatramo provokacijom čiji je cilj nastavak etničkog čišćenja i istiskivanje Srba sa Kosova“, navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.
Rusko Ministarstvo takođe poziva vlasti kosovskih Albanaca da hitno povuku policijske jedinice iz severnih delova pokrajine, zaustave sabotaže i ozbiljno se posvete zadacima rešavanja situacije.
„Očekujemo da američki i evropski pokrovitelji Prištine konačno imaju otrežnjujući efekat na svoje štićenike kako bi se izbegao destruktivan scenario koji preti čitavom regionu“, dodaje se u saopštenju.
Ranije je načelnik Skupštine opštine Zubin Potok Nemanja Jakšić izjavio da lokalni Srbi nastavljaju blokadu kontrolnog punkta na severu Kosova i Metohije, da je situacija mirna, ali napeta i da dežuraju specijalne snage kosovskih Albanaca.
Policija samoproglašene republike saopštila je u ponedeljak da vozila sa srpskim registarskim oznakama više neće moći da ulaze na Kosovo, već da na ulazu moraju da se stavljaju privremene kosovske tablice. Stavljanje registarskih tablica u samoproglašenoj republici ne samo da izaziva moralni protest kod Srba, već ih tera i da troše novac na privremene registarske tablice i gube vreme na njihovo postavljanje.
Pripadnici tzv. specijalnih snaga Kosova na severnom delu Kosovo i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
Na sever Kosova upalo 350 specijalaca ROSU sa dugim cevima, među njima i snajperisti /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala