Pripadnici tzv. specijalnih snaga Kosova na severnom delu Kosovo i Metohije - Sputnik Srbija

Na sever Kosova upalo 350 specijalaca ROSU sa dugim cevima, među njima i snajperisti /video/

Pratite nas
Nakon što su u ranim jutarnjim časovima Specijalne policijske jedinice Rosu sa oko 20 vozila, od čega 10 blindiranih, stigli na prelaze Jarinje i Brnjak, snage specijalnih policijskih jedinica Rosu, raspoređene su i na drugim mestima širom severa Kosova.
Sve to je izazvalo uznemirenost Srba na Kosovu, koji su sa oko 400 vozila krenuli ka administrativnim prelazima. Na administrativni prelaz Jarinje ubzo su stigli i čelni ljudi Srpske liste koji su pozvali srpskog predsednika Aleksandra Vučića da reaguje.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:39 20.09.2021
Kosovska policija na prelazu Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
Opasna provokacija: Na delu pokazna vežba za osvajanje severa Kosova
22:38 20.09.2021
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
SRBIJA
Fijasko Lajčakove turneje: Briselski dijalog upravo je izgubio svaki smisao
22:23 20.09.2021
22:23 20.09.2021
22:22 20.09.2021
Osmani: Srpska agresivna politika je pretnja regionalnoj bezbednosti
Srpska agresivna politika predstavlja stalnu pretnju regionalnoj bezbednosti, rekla je predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani.
Ona je to kazala tokom sastanka sa predsednikom Litvanije Gitanasom Nausedom na marginama generalne skupštine UN.
Ona je rekla kako očekuje da EU podržava ciljeve takozvane države Kosovo, među kojima je i članstvo u međunarodnim organizacijama.
22:17 20.09.2021
22:16 20.09.2021
Petković: Ne mogu oni koji ruše mir da nam drže lekcije
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na objavu šefa kabineta Vjose Osmani Bljerima Velje u kojoj je optužio Beograd da radi protiv principa dijaloga.
Petković je na Tviteru napisao da „ne mogu oni koji ruše mir da nam drže lekcije“.
„Neće nas dijalogu učiti oni koji na goloruki narod idu dugim cevima i oklopnim vozilima. Biće da je nekoga zaboleo jedinstven odgovor srpskog naroda i zabrinula odlučnost Aleksandra Vučića“, napisao je Petković.
22:15 20.09.2021
Haradinaj: Kurti je razmazio Srbe na severu
Ramuš Haradinaj u Hagu - Sputnik Srbija
Postoji mnogo dokaza da je vlada Aljbina Kurtija naklonjena Srbiji, rekao je bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj povodom današnjih dešavanja oko uspostavljanja reciprociteta u vezi sa registarskim tablicama, prenose prištinski mediji.
„Mislim da je ova vlada vrlo oprezna u odnosima sa Srbijom, posebno u pogledu ekonomskih interesa, zaista je pomogla Srbiji, od ukidanja takse, a zatim i drugih olakšica. Postoji mnogo dokaza da je vlada Kurtija naklonjena Srbiji“, kaže Haradinaj.
Haradinaj smatra da je uvođenje reciprociteta ipak bilo očekivano.
„Mislim da je Kurti razmazio i Srbe na severu i Srbiju, a današnje radnje su posledica prethodnih dogovora, nisu novi rezultat već posledica. Ne vidim zašto bi Srbija trebalo da izražava nervozu, ovo je bilo za očekivati“, rekao je Haradinaj.
Bivši kosovski premijer i predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj smatra da je vlada Kosova odluku o reciprocitetu donela zbog predizborne kampanje.
„Vreme je za kampanju, premijer je to iskoristio i u parlamentu. Bez obzira na razloge, konačno se sprovodi Ustav. Uspostavili su reciprocitet, sad nema nazad“, zaključio je Haradinaj
22:00 20.09.2021
Ragmi Mustafa traži da vlasti u Prištini prošire zahteve prema Beogradu
Ragmi Mustafa, predsednik Albanskog nacionalnog veća u Srbiji, zatražio je od vlasti u Prištini da uvedu mere reciprociteta Beogradu i kada su u pitanju prava Albanaca u Preševskoj dolini. On je to rekao povodom odluke privremenih institucija u Prištini da uvedu mere reciprociteta u vezi sa registarskim tablicama.
„Pozdravljamo svaku odluku koja jača Kosovo, iako će ona na neki način da kazni građane Preševske doline. Očekujemo da vlasti Kosova odu dalje i zatraže reciprocitet da Albanci u Preševskoj dolini uživaju prava kakva imaju Srbi na Kosovu“, rekao je Mustafa za medije u Prištini.
20:39 20.09.2021
Zatvoreni lokali u Mitrovici
Veliki broj lokala u Mitrovici zatvoren je kasno popodne, javljaju mediji iz tog grada. Razlog zatvaranja trenutno nije poznat.
20:27 20.09.2021
Transparenti „Dobro došli u Zajednicu srpskih opština“ i u Severnoj Mitrovici
Transparenti na kojima piše: Dobro došli u Zajednicu srpskih opština večeras su se pojavili i u Severnoj Mitrovici.
Plakati su postavljeni na ulazu u grad, kao i u samom gradu.
Prethodno su građani koji protestvuju na Jarinju zbog mera reciprociteta koje je uvela Priština postavili transparent sa istom porukom.
20:05 20.09.2021
Blokirani putevi ka Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku
Par automobila i kamiona čeka na ulaz na Kosovo i Metohiju, javlja reporter RTS-a sa prelaza Jarinje.
Na teritoriju pokrajine moguće je ući samo pešice, zbog čega se većina putnika vratila u centralnu Srbiju.
Saobraćaj je i dalje u prekidu na putevima Raška-Kosovska Mitrovica i Ribariće-Zubin potok.
19:54 20.09.2021
„Dobro došli u Zajednicu srpskih opština“
Grupa građana je na Jarinju, gde borave tokom celog dana, razvila transparent na kome piše: „Dobro došli u Zajednicu srpskih opština“.
Kako javlja reporter Kosovo onlajna sa lica mesta, okupljen narod je postavljanje transparenta pozdravio burnim aplauzom i samim tim su poslali jasnu poruku Prištini šta se očekuje od kosovskih institucija i koja tačka iz Briselskog sporazuma je najvažnija za Srbe na Kosovu.
Transparenti će, kako saznaje Kosovo onlajn, biti postavljeni u četiri opštine na severu Kosova.
Građani trenutno postavljaju šatore, što pokazuje njihovu odlučnost da ostanu tokom noći na Jarinju.
19:42 20.09.2021
19:36 20.09.2021
19:24 20.09.2021
Prištinski ministar: Odluke smo doneli u dogovoru sa međunarodnim partnerima
Ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini Dželjalj Svečlja izjavio je da je „uredba o obavezi probnih registarskih tablica za lica koja ulaze na kosovsku teritoriju sa srpskim registarskim tablicama legitimna i da je doneta u dogovoru sa međunarodnim partnerima“.
On je dodao da je da je situacija mirna i obratio se na srpskom jeziku građanima da ne blokiraju puteve.
„U svim odlukama koje mogu da utiču na bezbednost građana, odluke donosimo u saradnji sa našim saveznicima. Tako je bilo i u ovom slučaju“, rekao je Svečlja na konferenciji za medije.
Od 21. septembra probne registarske tablice se mogu dobiti na svim graničnim prelazima i u Centrima za registraciju vozila“, rekao je Svečlja.
„Odluka je legitimna zbog činjenice da je, uprkos činjenici da je Kosovo pustilo građane iz Srbije da se slobodno kreću svojim vozilima na Kosovu, Srbija primorava građane Kosova da postave probne registarske tablice za ulazak u Srbiju", rekao je Svečlja na konferenciji za novinare.
Pozvao je Srbe da ne blokiraju puteve.
19:09 20.09.2021
Pogledajte trenutak kada je kosovska policija bacila suzavac na Jarinju
18:49 20.09.2021
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao je fotografiju vozila Hitne pomoći iz Vranja koje je zaustavila kosovska policija da bi mu skinula tablice.
Aleksandar Vučić pokazuje fotografije vozila hitne pomoći iz Vranja kome je kosovska policija skidala tablice - Sputnik Srbija
18:48 20.09.2021
Evropa da kaže postoji li Briselski sporazum
Međunarodnoj zajednici ćemo reći ili sprovodite Briselski sporazum, ili nemojte da nas zamajavate, ili sprovodite Briselski sporazum, ili nam recite da ne postoji, kazao je predsednik Srbije.
„Neko u Evropi konačno mora da kaže postoji li Briselski sporazum. Taj odgovor ćemo morati da dobijemo veoma brzo, pošto naše strpljenje nije bezgranično. Vuku nas za nos 3.076 dana. Vi nam kažite da li ga ima, pošto ga za nas ima, odgovorite nam da li ga ima i za drugu stranu“, objasnio je Vučić.
18:27 20.09.2021
Vučić: Na sever upalo 350 do zuba naoružanih specijalaca, među njima i snajperisti
Ovo je jedan od najtežih dana za naš narod na severu Kosova. Još sinoć smo znali da Priština planira pokrete svojih specijalnih snaga na sever, rekao je predsednik Srbije u obraćanju javnosti.
To je po šesti put da su te snage upale na sever, preko 350 pripadnika, mnogo dugih cevi, snajperista koji je trebalo da pokrivaju kuće mladih Srba koji bi se usprotivili, rekao je Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala