Opasna provokacija: Na delu pokazna vežba za osvajanje severa Kosova

© AP Photo / VISAR KRYEZIUKosovska policija na prelazu Jarinje
Kosovska policija na prelazu Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
Pratite nas
Ovo je opasna provokacija i treba je posmatrati u okviru priče Aljbina Kurtija o okupaciji severa Kosova. Ovo je samo predigra, kaže nam Nebojša Čović povodom zauzimanja administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak od strane specijalnih jedinica ROSU na Kosovu i Metohiji.
Toj akciji prethodila je odluka Prištine o zabrani ulaska vozilima sa srpskim tablicama.
Čović koji je svojevremeno bio i šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju kaže da Priština koristi stari recept, a da šteta koja ovim činom može da se napravi, može da bude nemerljiva.

Pokazna vežba za okupaciju severa Kosova

„Upozoravao sam da će se ovako nešto desiti, ali… Mislim da treba očekivati akcije i u drugim srpskim sredinama i očekujem da naša reakcija bude vrlo brza i odlučna“, kaže sagovornik Sputnjika.
Na pitanje da li misli da ROSU imaju nameru da zauzimaju i Gazivode, Trepču u nekom trenutku, ali i ostale vitalne objekte na severu Kosova, Čović kaže:

„Pa naravno! Oni i idu na provokaciju i sukob. To je model njihovog ponašanja! Oni će da urade nešto što civilizovani svet smatra lošim, ali će im i to vremenom biti prihvaćeno kao svršen čin i tako će pokušati da postignu ono što ne mogu da postignu civilizovanim ponašanjem, napominje Čović.

Ako oni koji su po Rezoluciji 1244 za to zaduženi, ne mogu da ih umire i uvedu u red, ima ko će to da uradi.
„Priština polako shvata da neće državu dobiti na zlatnoj tacni, kako su mislili, i zato se vraćaju sili, ali mislim da su oni izgubili pravo na žrtvu“, napominje Čović.

Kurti je rekao da ne priznaje nijedan sporazum

Čović napominje da on nije ni za sukob ni za rat, ali da je, kako kaže, stvarno bilo dosta provokacija od strane Prištine.

„Oni su prekršili sve postojeće sporazume. Kurti je jasno rekao da nijedan sporazum ne priznaje, što znači da dijaloga nema. Jer njihov jedini cilj jeste opstrukcija dijaloga, tako da i ovaj čin spada u to, kaže on.

Naš sagovornik se osvrnuo i na posetu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, koji je posle Prištine danas u Beogradu. Čović se usled svih „koincidencija“ pita — da li je i ovo na Jarinju rezultat Lajčakove posete.
„Dosta je bilo praznih priča i povlačenja pred Albancima. Taktika Prištine je da sve sporazume dezavuiše, ali to se uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice sprovodi od prvog potpisanog sporazuma sa generalnim sekretarom UN pre 20 godina“, podseća Čović.

Do zuba naoružani Albanci

Čović veruje da Kfor mora da zna da su jedinice ROSU planirale ovu akciju, ali da mudro ćute i prave se ludi.

„Ništa se na Kosovu ne dešava slučajno ni bez znanja određenih međunarodnih i civilnih i vojnih struktura, a posebno ne Kfora, zaključak je našeg sagovornika.

Snage specijalnih policijskih jedinica ROSU, raspoređene su i na drugim mestima širom severa Kosova, ali prema putu ka Prištini i ostalim većim gradovima, a na tim punktovima su im se pridružili i pripadnici Kfora.
Severom Kosova u ponedeljak rano ujutru protutnjalo je oko 20 oklopnih vozila kosovskih specijalnih snaga, kako bi sproveli u delo odluku Vlade na Kosovu i premijera Aljbina Kurtija o uvođenju reciprociteta, odnosno, postavljanja registarskih tablica takozvane republike Kosovo na sva vozila sa srpskim tablicama.
Među vozilima ima i blindiranih oklopnih vozila, a celu akciju prate i dronovi koje su snage KBS nabavile od Amerike.
Građani sa severa su se okupili na putu kod Leposavića i tako stvorili barikadu prema jednom od prelaza, a ubrzo su im se priključili i lideri Srpske liste. Kosovske snage su od okupljenih Srba tražile da se uklone sa puta uz komentar da protestuju — na bankinama. Situacija je dosta napeta, a počela je još pre nekoliko dana, kada su kosovski Albanci počeli da postavljaju kontejnere na mestima starih graničnih linija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala