Vučić o merama Srbije: Odbio sam predlog Kvinte - sit sam trikova /video/

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da je lično odbio predlog Kvinte za rešenje krize na severu Kosova jer je sit politike svršenog čina.
„Lično sam odbio i zato što ne možete tako da razgovarate sa Srbijom“, rekao je Vučić.
„Odbio sam to rešenje jer to nije kompromisno već je rešenje koje bi unižavalo Srbiju. To je rešenje kojim bi 70 odsto onoga što su nameravali da rade Albanci na administrativnoj liniji oni bi zaboravili na to ali bi uveli 20/30 odsto mera. Dobio sam za odbijanje saglasnost Saveta“, dodao je on.
Situaciju je ilustrovao sa kupovinom u prodavnici, kada postoji dogovor da se, navodi, pet kilograma pomorandži plati 1.000 dinara, a dogovor se ne poštuje.
„Vi platite, prodavac uzme te pare i ti onda tražiš pomorandže, a on kaže ne, ne, to su posebne pomorandže, mora još, vi kažete da je dogovor bio pet kilograma za hiljadu dinara i naravno izbije svađa i dođe policajac, a to su zemlje Kvinte, i kažu smiriti se, vi ste isti, ti dodaj još 300 dinara i onda je to kompromisno rešenje. Na takve barabske trikove Prištine više niko neće pristajati“, naveo je Vučić.
Savet za nacionalnu bezbednost zatražio je danas od Prištine da povuče sve trupe sa severa Kosova, kao i povratak na pređašnje stanje kako bi se nastavio Briselski dijalog, naveo je on.
Vučić je tokom obraćanja novinarima kazao da Srbija od EU traži hitan odgovor, u roku od mesec dana, na pitanje da li postoji Briselski sporazum i kada će biti formirana ZSO.
„Tražićemo odgovor. Ćutanje će biti jasan znak da sporazum ne postoji i da ne žele formiranje ZSO i onda svi znamo da ne postoji. Srž sporazuma je ZSO“, istakao je Vučić.
On poziva EU, SAD i Veliku Britaniju da utiče na Prištinu da ukine protivpravnu presudu Ivanu Teodosijeviću.
„Ili će je ukinuti ili Priština ima podršku za iseljavanje Srba sa KiM, pa ćemo i mi reagovati drugačije“, rekao je predsednik Srbije.
Istakao je da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira, pune stabilnosti i sigurnosti, ali i pune sigurnosti za srpsko stanovništvo na KiM.
"Smatramo neprimerenim izjave u kojima se Beograd i Priština izjednačavaju. Srbija želi da nastavi dijalog ali ne želi da prihvati sporazume iz kriminalnih akcija", poručio je Vučić.
Rekao je i da je Savet, u skladu sa svojim poslom, razmatrao odbrambene kapaciteta Republike Srbije, stanje u Vojsci Srbije, MUP-u.
"Razgovarali smo i o desetinama tehničkih stvari koje možemo da unapredimo, zadovoljan sam stanjem i kako borbene gotovosti tako i moralom, motivisanošću ljudi da uvek unapređuju naše kapacitete tako i svim onim što nas tek čeka, to je značajnije opremanje i naoružavanje naše vojske i policije koje će se videti u tom periodu", naveo je Vučić.
© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICSednica Saveta za nacionalnu bezbednost
Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost
Sednica, kojoj je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a prisustvovali su joj premijerka Ana Brnabić, ministri Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i direktor BIA Bratislav Gašić, predsednik Srpske liste Goran Rakić i drugi, trajala je nešto manje od dva sata.
Pripadnici ROSU na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Kurti: Uredba nije provokacija, ili ćemo je obostrano ukinuti ili zadržati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala