Pripadnici ROSU na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija

Kurti: Uredba nije provokacija, ili ćemo je obostrano ukinuti ili zadržati

Pratite nas
Situacija na Kosmetu je mirna, ali napeta nakon raspoređivanja specijalnih jedinica Rosu širom severa pokrajine. Građani koji su blokirali prelaze Brnjak i Jarinje nastavili su blokadu, nezadovoljni odlukom Prištine o registarskim tablicama. U Beogradu je održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj je glavna tema bila dešavanja na KiM.
Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak dan je protekao mirno. Međutim, u blizini su bile jedinice Rosu, naoružane do zuba dugim cevima i snajperima.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:40 21.09.2021
Kurti: Uredba nije provokacija, ili ćemo je obostrano ukinuti ili zadržati
Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da uredba o probnim tablicama za vozila sa registarskim tablicama iz centralne Srbije koja ulaze na teritoriju Kosova i Metohije nije ni provokacija ni diskriminacija.
„U ovoj recipročnoj meri i Kosovo i Srbija su ili u pravu ili u krivu. Ili ćemo je obostrano zadržati ili ćemo je potpuno ukloniti“, naveo je Kurti u objavi na Tviteru.
Dodao je da je „sloboda kretanja pravo koje Kosovo ne sme i neće prekršiti“.
21:47 21.09.2021
Kamberi: Beograd je kriv
Albanski poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi podržao je odluku Prištine da uspostavi reciprocitet sa Srbijom po pitanju registarskih oznaka vozila, rekavši da ne očekuje destabilizaciju situacije.
Ocenio je da je Beograd kriv za nastalu situaciju sa registarskim tablicama.
„Uredbu treba posmatrati u kontekstu nesprovođenja sporazuma o registarskim tablicama Briselskog sporazuma, koji Srbija stalno ignoriše. To je pitanje koje se pominje i u Izveštaju o napretku Srbije, koji je EU objavila u martu ove godine, gde se navodi primedba Srbiji zbog nesprovođenja sporazuma. Mislim da je mera za koju se odlučila Vlada Kosova ispravna. Nadam se da je ova odluka prvo dogovorena sa međunarodnim prijateljima“, rekao je Kamberi.
Istakao je da se nada da je vlada svesna odgovornosti koju je preuzela, jer se kako je rekao „Srbija raduje zaoštravanju situacije kako bi dokazala da Kosovo destabilizuje odnose između dve zemlje, ali i odnose na Balkanu u celini“.
20:56 21.09.2021
Dačić: Srbija neće dozvoliti etničko čišćenje Srba na KiM
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić rekao je danas povodom incidenata na Kosovu i Metohiji koje izaziva Priština da je pravo pitanje da li Evropska unija misli da je Briselski sporazum iz 2013. godine aktuelan ili nije, poručivši da Srbija neće dozvoliti da se desi etničko čišćenje Srba na KiM.
Dačić je rekao i da mu sve ovo deluje kao proba Prištine da vidi kako će svi reagovati na „brutalno gaženje svih dogovora Briselskog sporazuma“.
„Oni žele da vide kako će se reagovati na primenu sile i da li će im to proći. Siguran sam da u njihovim glavama ima još mnogo mogućih akcija i incidenata koje mogu da učine. Predsednik Aleksandar Vučić je bio jasan - obaveza KFOR-a, odnosno NATO-a, koji čini okosnicu KFOR-a, je da garantuje bezbednost u skladu sa rezolucijom 1244. Mi ih javno upozoravamo da Srbija neće dozvoliti da se ponovi etničko čišćenje Srba sa KiM, kao što je Hrvatska uradila u Republici Srpskoj Krajini. To je izazivanje, ne regionalne, nego nove svetske krize“, rekao je Dačić za TV Tanjug.
On je rekao i da je problem tablica trebalo rešiti u dijalogu, a ne primenom sile.
„Ovde je centralno pitanje, a mislim da Priština neće sama od sebe odustati od ovakvih akcija, da li će se međunarodna zajednica baviti ovim pitanjem ili okretati glavu, a neko je podsticati na takve akcije? Da budem jasan: protiv sam prekidanja bilo kakvog dijaloga. Srbija ne sme to da uradi, ali Srbija mora da traži od EU da kaže da li stoji iza Briselskog sporazuma“, jasan je Dačić.
Njemu je, kaže, neshvatljivo da toliko godina posle potpisivanja Briselskog sporazuma samo Srbija poštuje dogovoreno.
„Neshvatljivo je da je samo Srbija bila konstruktivan faktor, a da je druga strana odbila da primeni ono što je naš razlog prihvatanja sporazuma - formiranje Zajednice srpskih opština. EU niti čuje, niti se oglašava. EU je garant sporazuma, ali kakav je njihov kredibilitet, ako ne mogu da stanu iza sporazuma? Imamo velike sumnje da će EU da pritisne Kurtija“, rekao je Dačić.
20:20 21.09.2021
Naoružani do zuba: Specijalci iz Prištine na severu KiM imaju kalašnjikove, snajpere, mitraljeze, šok bombe…
Pripadnici ROSU na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija
Policijske jedinice koje su raspoređene na nekoliko punktova na severu Kosova u blizini prelaza Jarinje i Brnjak opremljene su teškim naoružanjem, koje se razvrstava u dugo i kratko oružje, pišu mediji u Prištini.
Policijski timovi Jedinica za specijalne intervencije „FIT“ naoružani su snajperima, kalašnjikovima, mitraljezima, dugim puškama, ali i kratkim oružjem, koje je primarno za svakog policajca, navode prištinski mediji.
Specijalne operativne jedinice „NJSO“ opremljene dugim oružjem poput kalašnjikova i kratkim oružjem poput „gloka“, suzavcem i šok bombama.
Više od šest oklopnih vozila nalazi se na prelazu Jarinje na tri lokacije.
20:01 21.09.2021
Protest traje, smene ROSU na 12 sati
Protest Srba sa severa Kosova i Metohije kamionima i automobilima, kao i blokada puta Raška – Kosovska Mitrovica i Ribariće – Zubin Potok i dalje traju.
Pripadnici specijalne jedinice policije ROSU su i dalje raspoređeni u blizini kontejnera postavljenih pre nekoliko dana za pripadnike pogranične policije, locirane u Leposaviću.
Smena policajaca specijalaca, a na Jarinju i Brnjaku ih je više od 100, odvija se na 12 sati.
20:00 21.09.2021
Preko Jarinja i Brnjaka samo pešice, stao transport robe za sever Kosmeta
Na Jarinju trenutno nema putničkih vozila, a tu su ona koja su parkirana juče, javlja dopisnik RTS-a.
Ističe da je bilo tokom dana par vozača koji su čekali do sat vremena, ali su i oni okrenuli automobil ka centralnoj Srbiji poput stotine ljudi tokom jučerašnjeg dana.
Stao je transport robe i to je problem za sever Kosova i Metohije.
Na KiM se jedino može pešice. Na Brnjaku i Jarinju prevoz putnika funkcioniše, ali ih autobusi dovoze do prelaza, potom nakon formalnosti pešače 800 metara do blokade i tu ih preuzimaju drugi autobus ili automobil.
19:58 21.09.2021
Ugostiteljski objekti u Severnoj Mitrovici ponovo su zatvoreni i danas popodne, baš kao što se dogodilo i juče
19:38 21.09.2021
Gradonačelnica Preševa pozdravila odluku Kurtijeve vlade
Gradonačelnica Preševa Ardita Sinani pozdravila je odluku privremenih institucija u Prištini o uvođenju reciprociteta za registarske tablice gradova u Srbiji, ali i izrazila nadu da će vlada Aljbina Kurtija doneti olakšice za Albance iz Preševa, Medveđe i Bujanovca.
Sinani je istakla da je, kako kaže, „proces jačanja suvereniteta Kosova takođe u interesu Albanaca koje žive u ovom delu Srbije“.
Gradonačelnica Preševa je naglasila da očekuje od kosovske vlade da primeni posebne uslove za Albance koji žive u Preševskoj dolini.
„Verujemo da će proces mera reciprociteta Vlade Kosova u narednim danima biti praćen odlukama koje su u interesu Preševske doline. U ovom slučaju, odlukama koje će olakšati kretanje građana opštine Preševo i Preševske doline na Kosovu“, zaključila je Sinani.
18:46 21.09.2021
 Članovi delegacija Beograda, Prištine i EU posle potpisivanja Briselskog dogovora - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
SRBIJA
Da li je vreme da Beograd stavi tačku na Briselski sporazum: Čeka se samo odgovor EU
18:24 21.09.2021
Srbe po brdima blizu Jarinja na nišanu snajperista ROSU
Blokada puta na Jarinju postavljena zbog jučerašnjeg uvođenja reciprociteta za registarske tablice iz Srbije traje i dalje, a osim građana koji su blokirali put ima i onih koji situaciju posmatraju sa okolnih brda, prenose mediji u Prištini.
Jednu grupu koja je pratila dešavanja sa okolnog brda, posmatrao je i pripadnik specijalnih jedinica ROSU opremljen snajperskom puškom. Prištinski mediji objavili su da je više pripadnika ROSU angažovano na sličnim zadacima.
18:12 21.09.2021
Vlada Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
SRBIJA
Vlada Srbije donela odluku: Osnivaju se domovi zdravlja u Zubinom Potoku i Zvečanu
18:10 21.09.2021
Srbima uskraćuju ono što je garantovano svakom čoveku u Evropi – slobodu kretanja
Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević poručio je da se Srbi nadaju mirnom i kompromisnom rešenju.
„Naša poruka je kao i svakog građanina koji se nalazi na ovom mestu, želimo mir, ne želimo nasilje, ne želimo nikakve provokacije. Narod je odličan u svojoj nameri da odbrani svoje pozicije na ovim prostorima. Želimo slobodu kretanja koja je garantovana svakom čoveku u Evropi, zašto je ona uskraćena Srbima na Kosovu i Metohiji“, postavio je pitanje Radojević.
Istakao je da Srbi mirnim protestom, koji svojim prisustvom podržavaju i pripadnici Srpske liste, žele da odbrane samo ono što je normalno u Evropskoj uniji i širom sveta - slobodu kretanja.
„Narod je istrajan u svojoj nameri, mi smo ovde samo da pružimo podršku i da zaustavimo bilo kakve provokacije. Sa naše strane ih sigurno neće biti, isto očekujemo i od druge strane“, dodao je Radojević.
„Želimo da dođemo do mirnog rešenja, da se ta uredba koja je doneta povuče. Nema nikakve logike da se donese uredba koja stupa na snagu odmah, bez bilo kakvog obaveštenja, bez javne debate ili mišljenja javnosti da li je ta uredba prihvatljiva za građane na terenu ili ne. Ovo je čisto jednoumlje, silovanje zakona i pravde i uskraćivanje slobode kretanja isključivo jednom narodu“, poručio je Radojević.
18:07 21.09.2021
Borelj razgovarao sa Vučićem i Kurtijem, Lajčak ostaje u Beogradu
Portparol Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano izjavio je da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj sinoć razgovarao sa Aljbinom Kurtijem i Aleksandrom Vučićem o trenutnoj situaciji na severu Kosova.
„Juče smo već rekli da je sloboda kretanja kamen temeljac Evropske unije. Očekujemo da će Kosovo i Srbija promovisati slobodu kretanja u regionu. Nastavljamo da pratimo stanje na terenu i apelujemo na obe strane da pokažu suzdržanost, i odmah smanje tenzije. Visoki predstavnik Borelj sinoć je bio u kontaktu s predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem, a specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i dalje je u Beogradu i nastaviće da razgovara sa obe strane“, rekao je Stano.
Stano je pozvao Beograd i Prištinu da koriste dijalog pod posredstvom Evropske unije za rešavanje svih otvorenih pitanja, uključujući i slobodu kretanja i registarske tablice.
17:36 21.09.2021
Pripadnik ROSU sa oznakama Kosovskih bezbednosnih snaga na Jarinju - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
SRBIJA
Novosti: Specijalci ROSU na Jarinju i sa oznakama takozvane vojske Kosova /foto/
17:17 21.09.2021
Premijer Albanije Edi Rama - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
SRBIJA
Rama: Kosovo s punim pravom postavlja pitanje reciprociteta, ali mora se izbeći zamrzavanje dijaloga
17:12 21.09.2021
16:51 21.09.2021
Mirno, ali napeto na Jarinju i Brnjaku
Dan na Jarinju i Brnjaku protiče mirno, ali je, kako sa lica mesta javlja reporter Kosovo onlajn, tenzija između građana koji su blokirali prelaz i jedinica Rosu koje se nalaze okolo i dalje prisutna.
Pripadnici Rosu se u dežurstvu smenjuju na nekoliko sati nezadovoljni, a Srbi sa severa Kosova su nezadovoljni, jer ni nakon više 30 sati od početka protesta niko iz Prištine nije odgovorio na njihove pozive da se pripadnici Rose povuku sa prelaza i da se odluka o reciprocitetu stavi van snage.
16:08 21.09.2021
15:54 21.09.2021
Vulin: Žandarmerija spremna da izvrši svaki zadatak
Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin obišao je danas Odred Žandarmerije u Kraljevu i tom prilikom istakao da su pripadnici Žandarmerije odlučni i spremni da izvrše svaki zadatak koji pred njih postave Srbija i predsednik Aleksandar Vučić, saopštio je MUP.
Tom prilikom Vulin se uverio u visok stepen borbene gotovosti ove posebne jedinice policije.
„Pripadnike Žandarmerije odlikuje visok moral, spremnost, obučenost i opremljenost da odgovore na sve bezbednosne izazove, zaštite državu, njen integritet i svoje sugrađane. Oni su naš pouzdan oslonac i garant stabilnosti i bezbednosti Republike Srbije“, poručio je Vulin.
Pre toga, Vulin je danas prepodne učestvovao u radu Saveta za bezbednost koji je, između ostalog, razmatrao i situaciju na severu Kosova i Metohije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala