- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Zdravko Krivokapić obelodanio pet principa za rekonstrukciju Vlade Crne Gore

© Flickr / Sputnjiku ustupila Vlada Crne GorePremijer Crne Gore Zdravko Krivokapić
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Pratite nas
Predsednik Vlade Zdravko Krivokapić oglasio se povodom rekonstrukcije Vlade Crne Gore i naveo pet ključnih principa za unapređenje rada vlade.
Krivokapićevo saopštenje prenosimo u celosti.
„Sporazum nosioca tri izborne liste od 8. 9. 2020. je polazna osnova za jačanje političke stabilnosti i ubrzanje reformskog procesa.
Rekonstrukcija Vlade, na prethodno definisanim osnovama, podrazumeva činjenicu da se naredni parlamentarni izbori neće održati pre redovnog roka - odnosno 2024. godine.
Za ovo vreme Vlada i skupštinska većina će ubrzano raditi na pristupanju Crne Gore Evropskoj Uniji, kao i na ostalim planiranim reformama na jačanju ekonomskog prosperiteta i pravne sigurnosti građana.
Politički subjekti koji konstituišu vlast i Vlada Crne Gore stavljaju moratorijum na sva pitanja koja nemaju široki društveni konsenzus i duboko dele crnogorsko društvo.
Nakon izbora Tužilačkog saveta i rekonstrukcije Vlade, Skupština Crne Gore prioritetno će razmotriti sve zakonske akte koji su u proceduri predloženi od strane Vlade.
Vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije su ključni zadatak sve tri grane vlasti.
Konstituente nove vlasti treba osnažiti učešćem predstavnika partija nacionalnih manjina.
Unapređenje rada Vlade i Skupštine Crne Gore kroz njihov ustavni odnos obezbediće se rekonstrukcijom Vlade na sledećim principima:
1.
Predsednik Vlade odlučuje o tome koji su ministri rezultatima u proteklom periodu odgovorili izazovima resora koje pokrivaju.
2.
Vlada će imati tri potpredsednika. Aktuelni potpredsednik će biti prvi potpredsednik Vlade, a svi potpredsednici ujedno i resorni ministri. Predlaganje potpredsednika je autonomno pravo predsednika Vlade.
3.
Resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti biće podeljeni saglasno dogovoru predsednika Vlade i parlamentarne većine.
4.
Prilikom formiranja novih resora vodiće se računa da isti budu u funkciji što bržeg ostvarivanja evropske agende Crne Gore.
5.
Kandidate za nove ministre predlaže predsednik Vlade nakon konsultacija sa parlamentarnom većinom, posebno vodeći računa o prošlogodišnjem sporazumu nosioca tri izborne liste, kompetentnosti i rodnoj ravnopravnosti“, navodi se u Krivokapićevom saopštenju.
Krivokapić sa članovima svog kabineta u Belom salonu Skupštine Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
REGION
Novi dogovor za Vladu Crne Gore — plod čiste političke logike
Zdravko Krivokapić u Skupštini Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
REGION
Dogovor DF i Demokrata: Rekonstrukcija Vlade Crne Gore i izbor Tužilačkog saveta
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
REGION
Pažljivo ću razmotriti: Krivokapić o dogovoru DF i Demokrata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala