- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Knežević: Kriza vlasti bi mogla biti razrešena do 15. oktobra

© Foto : Youtube/Skupština Crne Gore/PrintscreenMilan Knežević, predsednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Crne Gore
Milan Knežević, predsednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
Pratite nas
Kriza vlasti u Crnoj Gori mogla bi biti razriješena najkasnije do 15. oktobra, rekonstrusanjem Vlade i izborom Tužilačkog savjeta, ocijenio je jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević.
On je za RTCG kazao da je Vladu neophodno osnažiti političkim ličnostima i predstavnicima konstituenata parlamentarne većine.
"Svakako da stranke koje podržavaju Vladu Zdravka Krivokapića na svojim stranačkim organima kandiduju najbolje ljude, kako bi se izašlo iz ozbiljne krize u kojoj se nalazi crnogorsko društvo", kazao je Knežević, predsjednik Demokratske narodne partije.
Na pitanje da li sebe vidi u rekonstruisanoj Vladi, Knežević je kazao da personalno rješenje nije imperativ, dodajući da smatra da “ljudi koji su na izborima osvojili značajan broj glasova treba da imaju svoje ljude u Vladi".
“Da li će to biti predsjednici partija, potpredsjednici, poslanici ili neki drugi visoki funkcioneri, to će odlučiti stranački organi”, dodao je Knežević.
On je naveo da očekuje pozitivan odgovor nacionalnih manjina na njihov poziv za učešće u rekonstruisanoj Vladi i da smatra da predstavnici albanskih stranaka i Bošnjačke stranke treba da budu dio rekonstruisane Vlade.
“Uprkos ideološkim razlikama smatramo da predstavici manjinskih naroda treba da nađu mjesto u novoj Vladi, da se integrišu”, rekao je Knežević.
Knežević je ocijenio da se na taj način manjinskim strankama šalje poruka da je Crna Gora i njihova država i da se zajednički preuzima odgovornost za sve što će se u budućnosti dešavati.
On je kazao da je neophodno da se broj resora u Vladi uveća, tako što bi se jedan broj resora podijelo.
Neophodno je, kako je kazao, i da se utvrdi koji su ministri radili dobro a koji loše, i dogovorom izabrati najbolje ljude za te resore.
“Moramo u razgovoru sa premijerom i potpredsjednikom Vlade doći do rješenja koje je prihvatljivo za sve", kazao je on.
O presonalnim rješenjima, kako je Knežević naveo, nijesu razgovarali.
"Smatramo da je neophodno uvažiti demokratske standarde i pravila, odnosno, da najjači konstituenti dobiju malo veći broj resora. Ova vlada suštinski nije ekspertska", kazao je Knežević.
On je naveo da su se obavezali da neće pokretati nijednu temu oko koje ne postoji konsenzus u crnogorskom društvu te da, kako je kazao, ne treba brinuti za Sporazum koji su potpisali Krivokapić, Bečić i Abazović.
"Naša je namjera da pokušamo da nađemo kompromis i sve ono što nas razdvaja stavimo po strani i ovoj vladi pokušamo da obezbijedimo malo duži mandat", istakao je Knežević.
On smatra da u ovom trenutku izbori “ne odgovaraju nikom”.
On je kazao i da se "ni najmanje" ne osjeća odgovornim za podjele u zemlji, dodajući da “sve vrijeme poziva na mir i poštovanje zakona”.
“Smatram da su svi oni koji su se protivili ustoličenju u Cetinjskom manastiru imali pravo da protestuju ali, u skladu sa zakonom, da skup prijave da se znaju odgovorna lica ", zaključio je Knežević.

Volim i ja URU, no trpim

Milan Knežević , predsjednik Demokratske narodne partije kaže da je neophodno da dođe do rekonstrukcije Vlade Crne Gore, i da je premijer Zdravko Krivokapić inokosni organ u Vladi, a da promjene traži 37 poslanika od 41 koliko ima vladajuća većina.
„I URA traži promjene. Tako da je nedvosmisleno potrebno rekonstruisati Vladu. Da li će u nju ući ući lideri partija ne znam, jer će to odlučiti organi partija. Ne vidim ni jedan razlog zašto ne bi bili lideri partija ččlanovi Vlade .“, rekao je on u Jutarnjem programu RTCG.
Knežević ističe da ga iznenađuje reagovanje GP URA na dogovor Demokrata i Demokratskog fronta.
„Volim i ja URU no trpim. Uvijek su govorili da pristaju na sve ako se ne ruši dogovor od 9. septembra prošle godine. I mi smo to uradili. Očekivao sam salve pohvala, a naišli smo na žestoke kritike“, kazao je Knežević.
Rekao je i da u ovom trenutku izbori ne odgovaraju nikome, ali da bi DF imao odličan rezultat.
„Mislimo da nisu potrebni, ali DF bi, ako bi bili održani, imao bolji rezultat nego na prošlogodišnjim izborima. Neki iz vkladajuće većine, međutim, ne bi prošli ni cenzus i Vladu bi vidjeli samo ako prođu Karađorđevom ulicom u Pidgorici“, kazao je Knežević.
Lider koalicije „Crno na bijelo“ Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
REGION
URA poručila Demokratama i DF: Ni za jotu ne odstupamo, zakažite sednicu ako imate većinu
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
REGION
Pažljivo ću razmotriti: Krivokapić o dogovoru DF i Demokrata
Štab DPS-a u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
REGION
Milo i i opozicionari lansirali predlog za izlazak iz političke krize u Crnoj Gori
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala