- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Milo i i opozicionari lansirali predlog za izlazak iz političke krize u Crnoj Gori

© Sputnik / Nikola BižićŠtab DPS-a u Podgorici
Štab DPS-a u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Pratite nas
Parlamentarne opozicione stranke stava su da je jedini izlaz iz političke krize formiranje prelazne Vlade ograničenog mandata sa zadatkom organizovanja vanrednih parlamentarnih izbora, saopšteno je danas nakon sastanka predstavnika opozicije.
Oni su na danas održanom sastanku kazali da bi na tim izborima "trebale da se odbrane sve vrednosti koje su osnove savremene Crne Gore".

"Sve što se dešavalo u prethodnim danima, a pogotovo u nedelju 5. septembra na Cetinju, pokazalo je da Crna Gora ima marionetsku Vladu koja je u potpunosti instrumentalizovana u službi tuđih, antidržavnih i anticrnogorskih interesa", ocenili su predstavnici opozicije.

Predstavnici opozicije smatraju da događaj sa Cetinja ne predstavlja verski obred "već velikosrpsku ofanzivu koja ima za cilj da obezliči Crnu Goru".
"Reakcija građana Cetinja i većinske Crne Gore bila je usmerena na zaštitu časti i dostojanstva države. Građanski otpor sprečio je državno poniženje koje je bilo planirano od strane zvaničnog Beograda i aktuelne vlasti", navedeno je u saopštenju opozicije.
U zajedničkom saopštenju DPS-a, SDP-a, Liberalne partije, SD, predstavnika manjiskih partija smatraju da "aktuelnom Vladom trenutno upravlja čovek kod koga ne postoji osnovna moralna, lična i državnička odgovornost, i koji je spreman da po cenu ljudskih žrtava ispunjava zahtjeve svojih nalogodavaca a sve u cilju stvaranja “srpskog sveta”
Za njih je stanje u zemlji dramatično, prenose "Vijesti".
Opozicija smatra da se Crna Gora nalazi na raskrsnici između nacionalne i građanske, teokratske i sekularne, srednjevekovne i savremene države.
Zbog svega navedenog, sve parlamentarne opozicione stranke postigle su dogovor u cilju daljeg delovanja koje ima za cilj da odbrani građanski i sekularni karakter države i njenu spoljnopolitičku orjentaciju koja je usmerena ka punopravnom članstvu u EU.
"Dešavanja u Crnoj Gori odavno su prerasla političke razlike ili partijske interese. Stoga, cenimo potrebnim kreiranje evropske platforme na koju su dobrodošli svi - svaka politička stranka, nevladina organizacija, grupa građana i svaki pojedinac koji deli vrednosti građanske, evropske i antifašističke Crne Gore ima obavezu da ustane i usprotivi se naletu fašizma i velikodržavne politike pod kojim se naša zemlja nalazi i odbrani svoje pravo na odlučivanje o sopstvenoj budućnosti. Za multietničku, multikonfesionalnu, građansku, antifašističku, evropsku i suverenu Crnu Goru koja je orjentisana sebi i svojim ciljevima, koja poštuje tuđe ali ne da na sebe i svoju časnu tradiciju i svijetlu budućnost", zaključeno je u saopštenju.
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2021
REGION
Država Crna Gora se odbranila, ali ko prisluškuje premijera?
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
Milo ispunio obećanje, postao gospodar brda i šume
Aleksa Bečić, Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
REGION
Žestoki sukob Abazovića i Bečića pustio je duha iz boce: Šta sad preti Crnoj Gori
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala