- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Advokatska komora Srbije: Vrhovni sud odlukom o kreditima radi u korist banaka, a na štetu građana

CC0 / Pixabay / Sudski čekić i evri
Sudski čekić i evri - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Advokatska komora Srbije (AKS) usprotivila se pravnom stavu Vrhovnog kasacionog suda (VKS) u kom se navodi da se smatra dozvoljenom naplata premije osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita. AKS smatra da je taj stav „poslednji u nizu pokušaja da se u pravni sistem uvedu rešenja koja pogoduju bankama, a na štetu građana“
U saopštenju AKS navodi se da se ovim stavom na direktan način narušava pravna sigurnost građana i menja dosadašnja sudska praksa.
„Pravno je valjana odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da plati banci premiju osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje kredita (NKOSK), pod uslovom da je ta obaveza jasno predočena korisniku kredita u predugovornoj fazi iskazivanjem ove vrste troškova kredita i njegovog procentualnog i nominalnog iznosa u ponudi. Banka nije dužna da korisnika kredita upozna sa strukturom i načinom obračuna premije osiguranja kredita“, glasi stav VKS.
U saopštenju AKS se navodi da je advokatura već u dva navrata uspela da odbrani prava građana prilikom pokušaja donošenja nacrta izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku, i pokušaja da se zakonodavne vlasti autentičnim tumačenjima utiče na konkretne sudske postupke koje građani vode protiv banaka.
„Sada se pribegava ostvarenju istog cilja preko najviše sudske instance“, konstatuje AKS i tvrdi da je pravni stav koji je utvrdio Vrhovni kasacioni sud u direktnoj suprotnosti sa dosadašnjom praksom svih sudova u Srbiji uključujući i Vrhovni kasacioni sud.
Primena ovakvog stava dovela bi do gubitka sporova na štetu građana, a u korist banaka, ukazuje AKS.
„Ističemo da dopuna stava o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita, a bez obaveze banke da posebno dokazuje strukturu troškova, dovodi do povlašćenog položaja banaka u odnosu na ostale privredne subjekte, a na štetu građana“, navodi se u saopštenju.
Komora smatra da se ovakvim postupanjem najviša sudska instanca stavila na stranu ekonomskih interesa poslovno-bankarskih centara moći i izražava svoju sumnju u nezavisno postupanje VKS u konkretnom slučaju.
AKS najavljuje da će i ovog puta preduzeti sve korake koji joj stoje na raspolaganju uključujući i krajnje mere u cilju zaštite vladavine prava i pravne sigurnosti.
Advokatska komora Srbije poziva Vrhovni kasacioni sud da bez odlaganja pristupi razgovorima sa predstavnicima advokature, kojima bi se došlo do najboljeg rešenja u interesu građana Srbije, preneo je Tanjug.
Ovaj pravni stav VKS usvojen je u četvrtak, 16. septembra na sednici Građanskog odeljenja, objavljeno je na sajtu tog suda.
Dinari - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
EKONOMIJA
Da li će građani izgubiti sporove protiv banaka: Vrhovni sud zauzeo stav o osiguranju kredita
Advokati, sud, čekić - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2021
A gde su tu građani: Propis koji je žestoko podelio advokate i pravnike u Srbiji
Čekić u sudnici - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2021
Banke neće odustati: Treba li država i dalje da ih pomaže
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala