- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Odbijen zahtev da se Cetinjski manastir upiše na Mitropoliju

© Foto : Youtube/MINA/PrintscreenCetinjski manastir
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Pratite nas
Cetinjska područna jedinica Uprave za katastar i državnu imovinu odbila je zahtev Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) za brisanje prestonice Cetinja iz lista nepokretnosti kao nosioca prava svojine nad Cetinjskim manastirom.
Kako se navodi u rešenje, u koje je agencija Mina imala uvid, odbija se kao neosnovan zahtev za „ispravku pogrešno upisanog prava svojine“ nad više nepokretnosti, i da se na tim nepokretnostima kao vlasnik upiše Cetinjski manastir, odnosno MCP, prenosi RTCG.
U opširnom obrazloženju se, između ostalog, navodi da je „utvrđeno da dostavljeni dokazi, u konkretnoj pravnoj stvari, ne predstavljaju valjan pravni osnov za ispravku upisanog prava svojine, upis ili promenu izvršenog upisa na predmetnim nepokretnostima“.

Vlada naložila da se manastir upiše na državu

Vlada Crne Gore je u prethodno naložila Upravi za katastar i državnu imovinu da, bez odlaganja, u listu nepokretnosti za Cetinjski manastir, umesto prestonice Cetinje, kao vlasnika upiše državu.
„Nalaže se Upravi za katastar i državnu imovinu da odmah i bez odlaganja izvrši ispravku upisanog nosioca prava svojine na način što će, umesto prestonice Cetinje, kao nosioca prava svojine..., vratiti upis na državu Crnu Goru“, navodi se u zaključku koji je usvojila Vlada.
Iz Vlade su Upravi za katastar i državnu imovinu naložili i da bez odlaganja, do okončanja postupka promene upisa, u listu nepokretnosti unese zabeležbu zabrane otuđenja i opterećenja.
Vlada je tu odluku donela dan uoči sednice Skupštine Cetinja, na čijem je dnevnom redu bila inicijativa građana za dodeljivanje Cetinjskog manastira nepriznatoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Manastir oduvek u vlasništvu Mitropolije

Podsetimo, kako su objasnili iz Mitropolije crnogorsko-primorske, Cetinjski manastir oduvek je bio u vlasništvu Mitropolije.
Koordinator Pravnog saveta Mitropolije Igor Balaban rekao je da je po prvoj evidenciji katastra za katastarsku opštinu Cetinje jedan iz 1958. godine, manastir bio upisan na Dobro Pravoslavne Crkve – Cetinjska Mitropolija, a na osnovu detaljnog premera i formiranjem katastra nepokretnosti 1976. godine upisuje se na Manastir Sv. Petra, kako se vodi i danas na osnovu rešenja Komisije za izlaganje i utvrđivanje stvarnih prava na nepokretnostima iz 1996. godine.
„Do zabune koja je, međutim, nastala poslednjih petnaestak godina, da neki pomisle da je Cetinjski manastir u svojini prestonice, došlo je zbog rešenja Područne jedinice Cetinje Uprave za nekretnine Crne Gore iz novembra 2005. da se na celokupnom gradsko-građevinskom zemljištu u KO Cetinje jedan (ali i u KO Rijeka Crnojevića) upiše državna svojina prestonice Cetinje sa pravom korišćenja postojećih i stvarnih titulara svojine. Dakle, svojina prestonice je upisana na sve nepokretnosti, uključujući privatne, a svi stvarni vlasnici, ne samo manastir, jednim su potezom, bez vođenja posebnih postupaka, postali samo korisnici svoje sopstvene imovine“, kazao je Balaban.
Ustavni sud Crne Gore je, navodi on, odredbe Zakona o građevinskom zemljištu, koji je u međuvremenu potpuno prestao da važi, na osnovu kojih je ovakav upis izvršen proglasio neustavnim i stavio ih van snage.
Situacija ispred Cetinjskog manastira - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
REGION
Odbornici Skupštine Cetinja zvanično zagazili u krivično delo: Započeli otimanje manastira
Krst na manastiru - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
REGION
Advokat Mitropolije pred odlučivanje SO Cetinje: Vlasništvo manastira ne određuju odbornici
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Cetinjski manastir je oduvek vlasništvo Mitropolije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala