- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Odbornici Skupštine Cetinja zvanično zagazili u krivično delo: Započeli otimanje manastira

© Sputnik / Dejan SimićSituacija ispred Cetinjskog manastira
Situacija ispred Cetinjskog manastira - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
Pratite nas
Cetinjski parlament će se u petak izjasniti o predlogu da se Cetinjski manastir vrati takozvanoj CPC, uprkos odluci Vlade Crne Gore da se ta svetinja upiše kao vlasništvo države. Slijedi li i krivična odgovornost za odbornike prijestoničkog parlamenta, pošto ih je Katastar već upozorio da se ne može otuđiti vlasništvo manastira.
Skupština prijestonice Cetinje saopštila je da „snažno osuđuje i protestuje zbog djelovanja Vlade Crne Gore i poziva je da se uzdrži od daljeg protivpravnog postupanja i da povuče donijete akte i sprovedene radnje, kojima se bez zakonskog utemeljenja želi zabraniti raspolaganje prijestonici imovinom koja se nalazi u njenom nespornom vlasništvu.
Nakon višečasovne rasprave, predloženo je nekoliko zaključaka o kojima će se odbornici izjasniti na sjednici u petak.
Između ostalog, u zaključcima piše da „Skupština podržava inicijativu radi omogućavanja ravnopravnosti u korišćenju Cetinjskog manastira svim pravoslavnim vjernicima i ravnopravnog i slobodnog vršenja vjerskih obreda i vjerskih poslova svim pravoslavnim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori“.

Krivična odgovornost za odbornike

Advokat Dragan Šoć kazao je za Sputnjik da ako je odlukom Vlade dat nalog Katastru za uknjižbu manastira i zemljišta njegovog na državu i ako je Katastar obavijestio odbornike prijestonice Cetinje, onda oni ulaze u zonu krivične odgovornosti ako izglasaju odluku koja se kosi sa tim.
„Oni su učinjeli krivično djelo ako glasaju za inicijativu građana da se manastir vrati takozvanoj Crnogorsko pravoslavnoj crkvi i po tom osnovu mogu krivično odgovarati“, kazao je Šoć.
Advokat Dalibor Kavarić kazao je za Sputnjik da krivičnu prijavu može podnijeti bilo koji građanin, odbornik, ili crkva koja je zainteresovana strana.
Predsjednica Skupštine prijestonice Dejana Dizdar je na početku sjednice SO Cetinje informisala odbornike o odluci Vlade da Cetinjski manastir upiše na državu Crnu Goru umjesto prijestonice Cetinje kao nosioca prava svojine. To se navodi u dopisu koji je iz Vlade juče upućen Upravi za katastar i državnu imovinu.

Krivična prijava već podneta

Ona je informisala odbornike da je Skupština prijestonice dobila anonimnu krivičnu prijavu za, kako je navedeno, obmanjivanje javnosti i zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi.
U krivičnoj prijavi je, između ostalog, navedeno da Dizdar i Skupština prijestonice obmanjuju javnost jer, kako se navodi, CPC nije bila vlasnik Cetinjskog manastira pa im se zato on ne može ni vratiti. Dodaje se i da javnost nije bila upoznata sa inicijativom grupe građana za vraćanje manastira CPC, te da nije održana javna rasprava ovim povodom.
Odbornik cetinjske URE Slavko Janković smatra da ove inicijative ne bi bilo da prethodna vlast nije poražena na parlamentarnim izborima 30. avgusta prošle godine. Poručuje da cetinjska URA nije osramotila nijednog Cetinjanina, ističući da žali zbog dešavanja 4. i 5. septembra. On je poručio da će odbornici cetinjske URA glasati za građansku inicijativu.

„Glasaćemo za, ali ne da bi se svađala Crna Gora, ne da bi izbio građanski rat. Pomirenje je jedini momenat. Ako ne budemo željeli pomirenje, onda mi nismo ljudi. Naše ’za‘ je da se pokrene proces istinske potrebe vjernika Crnogorske pravoslavne crkve“, naglasio je Janković.

Odbornik DPS-a Miloš Ražnatović kazao je da se nada da će Skupština prijestonice lokalnoj upravi dati nadležnost i saglasnost da štiti imovinu Cetinja i njenih građana.
Osnov za raspravu o inicijativi za vraćanje Cetinjskog manastira CPC je peticija koju je potpisalo 600 građana Cetinja. Ističe se da su svetinju, čije vraćanje traže (nepriznatoj) CPC, gradile generacije Cetinjana i Crnogoraca, među kojima i preci potpisnika inicijative.

Manastir pripada Mitropoliji SPC

Advokat Dalibor Kavarić, pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske, tvrdi da postoje materijalni dokazi da Cetinjski manastir pripada MCP, a ne nikako prijestonici Cetinje.
Kavarić je ocijenio da odbornici prijestonice Cetinje samo krivičnim djelom mogu dati na korišćenje Cetinjski manastir „takozvanoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi“.
On je kazao da to dokazuje i ugovor iz 1972. godine, kojim Opština Cetinje, koju zastupa tadašnji predsjednik, stupa u pravni odnos sa Cetinjskim manastirom, koji zastupa tadašnji mitropolit Danilo (Dajković).

„Koji ujedno i potpisuje ovaj ugovor za Cetinjski manastir. Iz ovoga dokaza proizilazi da je država Crna Gora i prijestonica Cetinje prihvatala jednu notornu činjenicu, a to je da je Cetinjski manastir sastavni dio Mitropolije crnogorsko-primorske, u protivnom ne bi ga mogao zastupati mitropolit crnogorsko-primorski Danilo (Dajković)“, objasnio je Kavarić.

On posjeduje i dokumentaciju na osnovu koje iznosi tvrdnje da se prijestonica Cetinje lažno predstavlja kao vlasnik Cetinjskog manastira.
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
REGION
Odluka Vlade: Cetinjski manastir u rukama države - nema otuđenja
Grupa građana Cetinja ispred zgrade Skupštine Prijestonice Cetinje - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
REGION
Burno na sjednici i oko zgrade Prijestonice Cetinje – „sudar“ komita i odbornika URA
Krst na manastiru - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
REGION
Advokat Mitropolije pred odlučivanje SO Cetinje: Vlasništvo manastira ne određuju odbornici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala