- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Advokat Mitropolije pred odlučivanje SO Cetinje: Vlasništvo manastira ne određuju odbornici

© Sputnik / Radoje PantovićKrst na manastiru
Krst na manastiru - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
Pratite nas
Svojina Cetinjskog manastira ne može da se mijenja bilo kakvim odlukama cetinjskih odbornika, kazao je za Sputnjik advokat Mitropolije primorske Dalibor Kavarić.
Predsjednica cetinjske Skupštine Dejana Dizdar zakazala je za utorak sjednicu na kojoj će jedna od tačaka dnevnog reda biti i glasanje povodom peticije „građanske inicijative za vraćanje Cetinjskog manastira takozvanoj Crnogorskoj crkvi“.

Ne može SO Cetinje da menja vlasništvo manastira

„Kako sam saznao iz medija, grupa građana je pokrenula inicijativu prema Skupštini SO Cetinje da se Cetinjski manastir, koliko sam razumio, vrne takozvanoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi ili da se vrati na korišćenje“, kaže Kavarić.
Prijestonica Cetinje, s obzirom šta piše u Zakonu o samoupravi, zakonskim i podzakonskim aktima, koji regulišu tu oblast, nema pravo da sama raspolaže državnom imovinom, bilo da je u pitanju poklanjanje ili otuđenje, nema pravo ni da daje na korišćenje, ili u smislu nekog drugog pravnog posla koji bi predstavljao otuđenje pravne svojine, kaže Kavarić.
On ističe da oni koji su pokrenuli inicijativu nijesu uzeli u obzir da je u B listu nepokretnosti kao vlasnik zemlje upisan Cetinjski manastir, a kao vlasnik na objektima upisan također manastir „Sveti Petar“.
„Valja napomenuti da se pred nadležnim organima vode dva postupka koje je pokrenula Mitropolija crnogorsko primorska i da će oni konačno opredijeliti status vlasništva. Tako da se ne mogu donositi nove odluke. Sve da SO Cetinje krene da donosi odluke o promjeni vlasništva nad manastirom i zemljom oko njega, ona to ne može uraditi bez saglasnosti vlade Crne Gore“, kaže Kavarić.
Na pitanje, kako je došlo do upisivanja Cetinjskog manastira u vlasništvo Prijestonice Cetinje, član Pravnog savjeta MCP advokat Dalibor Kavarić je kazao da je 2005. Uprava za nekretnine, područna jedinica Cetinje, po izvjesnoj naredbi državne uprave za nekretnine kao centralnog organa, donijela 24. novembra te godine odluku bez ikakvog pravnog osnova, da se imovina svih fizičkih i pravnih lica u rejonu gradskog građevinskog zemljišta upiše kao državna svojina, jer je smatrano da je to državni interes. A da se do tada upisani vlasnici tih nepokretnosti, uglavnom zemljišta, mada ima primjera da se to dešavalo i sa objektima, upišu kao korisnici.

Inicijativa bez pravnog utemeljenja

Advokat Dragan Šoć kaže da ne vidi pravnu utemeljenost pojma „vraćanje“ u konkretnom slučaju.
„Moralo bi se najprije dokazati, kako je vlasništvo od CPC prešlo u svojinu Prijestonice Cetinje pa tek onda govoriti o upotrebi pojma vraćanje. Ne vidim pravnu utemeljenost upotrebe toga pojma“, kazao je Šoć medijima.
Direktor Uprave za katastar i državnu imovinu Koča Đurišić uputio je prije neki dan upozorenje prestonici Cetinje u kojem se navodi da je pred ovom Upravom vodi više postupaka po zahtevu Pravoslavne Mitropolije crnogorsko-primorske.
„S tim u vezi dužni smo Vas upozoriti da bi svako postupanje i raspolaganje gore navedenom imovinom od strane Prestonice Cetinje pre pravosnažnog okončanja postupaka pokrenutih pred Upravom za katastar i državnu imovinu, predstavljalo protivpravno postupanje i zloupotrebu prava“, navodi se u saopštenju direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Crne Gore“, saopštio je Đurišić.
Policija dežura u kompleksu Cetinjskog manastira - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
REGION
Šta mogu napadači kad su svi vladari potvrdili da Cetinjski manastir pripada — Crkvi
Episkop Joanikije služio pomen mitropolitu Amfilohiju u Cetinjskom manastiru - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2021
REGION
Skandalozan nastavak milogorskog nasilja: Skupština Cetinja razmatra „vraćanje“ Cetinjskog manastira CPC
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Cetinjski manastir je oduvek vlasništvo Mitropolije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala