- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kurc: Dok god sam na vlasti, Austrija neće primati izbeglice iz Avganistana

© Sputnik / Lola ĐorđevićSebastijan Kurc
Sebastijan Kurc - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
Pratite nas
Beč neće primiti avganistanske izbeglice evakuisane iz Kabula nakon što su ga talibani (organizacija zabranjena u Rusiji) preuzeli, rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc, dodajući da u zemlji već ima dovoljno migranata iz Avganistana.
SAD i njihovi saveznici evakuisali su više od 123.000 civila iz avganistanske prestonice Kabula nakon što je sredinom avgusta pala u ruke talibanskih militanata. Većina njih će dobiti azil u Americi, ali se i EU složila da preuzme 30.000 ljudi. Dok su Nemačka i Francuska bile spremne da prihvate Avganistance, Austrija je među zemljama koje odbacuju tu ideju.
„Nećemo poželeti dobrodošlicu Avganistancima koji beže u našu zemlju sve dok sam na vlasti“, ponovio je Kurc u utorak u intervjuu italijanskim novinama „La stampa“.
Stav austrijske vlade po tom pitanju bio je „realan“ i ne znači da Beč nema solidarnost sa drugim glavnim gradovima EU, dodao je on.
„Nakon što je poslednjih godina u našu zemlju stiglo više od 44.000 Avganistanaca, Austrija je već domaćin četvrte najveće avganistanske zajednice na svetu“, podsetio je kancelar.
Problem je u tome što je „integracija Avganistanaca veoma teška“ i zahteva velike napore koje Austrija trenutno jednostavno ne može priuštiti, rekao je tridesetpetogodišnji konzervativni političar. Oni uglavnom imaju nizak nivo obrazovanja i potpuno različite vrednosti u odnosu na ostatak stanovništva zemlje, istakao je on, dodajući da je više od polovine mladih Avganistanaca koji žive u Austriji podržalo versko nasilje.
Ali Beč i dalje želi pomoći Avganistancima u nevolji, jer je izdvojio 20 miliona evra za pomoć susednim avganistanskim zemljama u preseljenju izbeglica, otkrio je Kurc.
„Brza ofanziva talibana, u kojoj je radikalna grupa zauzela veći deo avganistanske teritorije i ponovo zauzela glavni grad Kabul u roku od nekoliko nedelja usled povlačenja američkih trupa iz zemlje, sve je iznenadila“, rekao je Kurc.
„Članice EU „sada moraju izvršiti ogroman pritisak na talibane kako bi nastavili da poštuju ženska i ljudska prava. Napredak postignut u proteklih 20 godina ne sme se poništiti“, dodao je on.
Međutim, politike EU iz doba migrantske krize 2015. godine, kada su stotine hiljada ljudi koji su bežali od sukoba u Severnoj Africi i na Bliskom istoku pušteni u blok, „više ne mogu biti rešenje ni za Kabul ni za Evropsku uniju“, rekao je Kurc.
Austrijski lider smatra da je „sada svim evropskim vladama jasno da se treba pozabaviti ilegalnom imigracijom i da se moraju zaštititi spoljne granice Evrope“ kako bi se rešio ovaj problem, prenosi RT.
On smatra da blok mora raditi na razbijanju „poslovnog modela“ trgovaca ljudima koji isporučuju ljude u Evropu. Što se tiče migranata, njih treba okrenuti na granicama EU i poslati nazad u zemlje porekla ili u bezbedne zemlje trećih strana, objasnio je Kurc.
Američke trupe u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
Kriza u Avganistanu
Cena američkih ratova u poslednjih 20 godina – 8.000 milijardi dolara i blizu milion mrtvih
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala