Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Cena američkih ratova u poslednjih 20 godina – 8.000 milijardi dolara i blizu milion mrtvih

© WikipediaAmeričke trupe u Avganistanu
Američke trupe u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
Pratite nas
Projekt „Troškovi rata“ Univerziteta Braun objavio je 1. septembra izveštaj u kome se navodi da su ukupni budžetski troškovi i buduće obaveze američkih ratova posle 11. septembra „oko 8 biliona (1.000 milijardi) dolara u današnjoj vrednosti“. U studiji se navodi da je oko 929 000 ljudi ubijeno u američkim ratovima protiv terorizma.
Cifra uključuje više od 2,1 biliona dolara koje je Pentagon potrošio, kao i bilion dolara za otplatu kamata i 2,2 biliona dolara za buduće obaveze zdravstvene zaštite do 2050.
Projekt je pokrenut pre desetak godina da bi se utvrdilo koliko su ratovi Vašingtona u Avganistanu, Iraku i Siriji koštali SAD.
„Nije postojala jedinstvena procena američke vlade o ukupnim troškovima ratova posle 11. septembra“, ističe se u studiji.
U izveštaju se naglašava da su umesto sveobuhvatnih podataka različite vladine agencije davale delimične procene o potrošenom novcu.
Na primer, od Ministarstva odbrane se tražilo da svakom poreskom obvezniku objavi procenjene troškove ratova u Avganistanu, Iraku i Siriji od 2017. godine. U martu 2021. godine, Pentagon je naveo da hitne operacije u inostranstvu u pomenutim državama koštaju ukupno 1,559 biliona dolara ili 8.094 dolara po svakom američkom poreskom obvezniku do 2020. godine. Međutim, Ministarstvo odbrane priznalo je da „ovi iznosi isključuju programe koji nisu klasifikovani od Ministarstva odbrane“.
U izvještaju Specijalnog generalnog inspektora za obnovu Avganistana iz avgusta 2021. navedeno je da je Ministarstvo odbrane potrošilo 837 milijardi dolara na ratovanje u posljednjih 20 godina. Međutim, ako se uzme u obzir oko 145 milijardi dolara koje je američka vlada izdvojila za avganistanske „napore u izgradnji nacije“, kao i druge velike troškove, uključujući troškove brige za ratne veterane nakon 11. septembra, ova cifra se penje na dva biliona dolara.
Da bi se izračunali ukupni federalni ratni troškovi, projekt „Troškovi rata“ razmotrio je „vrste budžetskih troškova američkih ratova posle 11. septembra, kako su finansirane operacije posle 11. septembra kao i dugoročne implikacije prošlih i sadašnjih vojnih operacija na potrošnju“.
Profesorka sa univerziteta Harvard Linda Bilms, glavni istraživač, objasnila je tokom virtuelne prezentacije u sredu da Amerikanci „nisu osetili“ teret cene od osam biliona dolara jer su ratovi finansirani iz duga. Nasuprot tome, tokom Korejskog rata (1950-53) i rata u Vijetnamu (1955-1975) SAD su za finansiranje ratova koristile povećanje poreza što je za Amerikance bilo značajno finansijsko opterećenje.
Osim toga, kamatne stope su bile skoro rekordno niske od finansijske krize 2008. godine koja je saveznoj vladi olakšala finansiranje vojnih operacija u inostranstvu. Međutim, ako se ove stope povećaju na istorijske proseke od 5,5 odsto, američka vlada bi mogla doći u situaciju da ne izvrši svoje obaveze prema veteranima, upozorila je ona.
„Većina Amerikanaca sada plaća manje poreze nego pre početka ratova. Ako glasači ne razmišljaju o tome kako se ratovi plaćaju, onda lako možete nastaviti ratovanje dugi niz godina“, rekla je ona.
Kodirektorka projekta „Troškovi rata“ Ketrin Lac istakla je važnost ispravne procene posledica ratova u SAD, naglasivši da u protivnom zemlja rizikuje da uđe u još jedan beskrajan i rasipnički sukob.
„Ako ne pronađemo novi način da ispričamo priču o tome šta SAD rade kada krenu u rat, naći ćemo se u drugom Avganistanu“, istakla je ona.
Vojnik NATO-a u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
SVET
NATO i dalje pokušava da izvuče ljude iz Kabula
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala