- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Krim ne može biti tema na sastanku Putina i Zelenskog

© Sputnik / Vladimir Baranov / Uđi u bazu fotografijaZastava Rusije na Kremlju
Zastava Rusije na Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
Pratite nas
Tema Krima ne može biti podignuta na sastanku predsednika Rusije Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog. To bi moglo da dovede u pitanje hipotetičko sprovođenje samita, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Ne, nije moguća ta tema. Naravno da razgovor o Krimu nije moguć. Tako da će ovakva formulacija faktički staviti pod pitanje hipotetičku mogućnost da se takav sastanak održi“, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje da li se sada razmatra mogućnost razgovora dvojice lidera i da li je u bilo kom smislu moguće razgovarati na temu poluostrva.
Na pitanje koje bi teme mogli da razmotre Putin i Zelenski, Peskov je odgovorio da je to pre svega realizacija Minskih sporazuma od strane Kijeva, poštovanje onoga što je dogovoreno na samitu u Parizu, kao i bilateralni odnosi i dodao da je i predsednik Putin o tome nekoliko puta govorio.

„Mi ne možemo da razmatramo pitanje unutrašnjeg ukrajinskog sukoba. Rusija nije strana u sukobu. Tu se ništa nije promenilo i mi smo to više puta ponavljali na raznim nivoima", izjavio je Peskov pojašnjavajući da li je Moskva spremna da sa Kijevom razmotri temu rata i mira u Donbasu.

On je zaključio da se o Donbasu može razgovarati samo u smislu provere poštovanja jasno propisanih odredbi Minskih sporazuma.
Podsetimo, ranije je portparol ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov izjavio da je Zelenski spreman da se sastane sa Putinom samo pod uslovom da se razgovara o pitanju „okupacije Krima".

Minski sporazumi

U Minsku su 12. februara 2015. godine održani pregovori lidera država „normandijske četvorke“. Minski sporazumi za rešavanje situacije na istoku Ukrajine predviđaju prekid vatre, povlačenje teškog naoružanja sa kontakt linije i ustavnu reformu čiji bi ključni elementi trebalo da budu decentralizacija i usvajanje zakona o posebnom statusu Donbasa.
Plan još uvek nije ispunjen, jer ukrajinski političari neprekidno odlažu njegovu primenu i čak izjavljuju da on ima samo savetodavan karakter, a ne i obavezujući. Ruski stav je da ne postoji alternativa Minskim sporazumima.
Zastava Ukrajine se vijori na zgradi Vrhovne rade u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2021
RUSIJA
Ruski senator upozorio Kijev: Odustajanje od Minskih sporazuma može obnoviti borbe u Donbasu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala