Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Amerika povukla raketne sisteme iz Saudijske Arabije

© WikipediaAmeričke trupe u Avganistanu
Američke trupe u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su povukle svoj najmoderniji protivvazdušni sistem, kao i protivraketni sistem „Patriot“ iz Saudijske Arabije prethodnih nedelja, iako se ova arapska zemlja susreće sa kontinuiranim vazdušnim napadima jemenskih pobunjenika Huta, pokazale su satelitske fotografije koje je analizirao „Asošijeted pres“.
Premeštanje odbrambenih sistema iz vazdušne baze „Princ Sultan“ iz okoline Rijada došlo je nakon što su američki saveznici iz Zaliva nervozno posmatrali haotično povlačenje američkih trupa iz Avganistana, pre isteka roka 31. avgusta, dodaje američka novinska agencija.
Iako je na desetine hiljada američkih snaga ostalo na Arapskom poluostrvu da bude protivtežu Iranu, zalivske nacije brinu oko američkih planova čija vojska vidi rastuću pretnju u Aziju, zbog koje je neophodna jaka raketna odbrana.
Napetosti su i dalje visoke, jer su zakočeni pregovori u Beču oko iranskog nuklearnog sporazuma između Irana i svetskih sila, zbog čega raste opasnost od budućih konfrontacija u regionu.
Vojna Baza „Princ Sultan“, oko 115 kilometara jugoistočno od Rijada, bila je privremeni dom za nekoliko hiljada američkih vojnika, otkako je su počeli napadi na saudijske izvore nafte.
Ti napadi, iako su za njih odgovornost preuzimali Huti, prema oceni eksperata, ali i na osnovu fizičkih dokaza, deluju da su ih izveli Iranci, dodaje AP.
Teheran je negirao umešanost u napade, iako su iranske paravojne snage u januaru koristile slične dronove.
Portparol Pentagona Džon Kirbi potvrdio je za AP da je došlo do „premeštanja određenih protivvazdušnih sistema“, ali je dodao da SAD ostaju čvrsto posvećene podršci svojim bliskoistočnim saveznicima.
Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija
Kriza u Avganistanu
5 Septembar 2022, 13:06
Zamenik predsednik Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2021
Kriza u Avganistanu
Moskva: Odlaskom iz Avganistana, Amerika priznala krah svoje strategije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala