Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Talibani zabranili ženama bavljenje sportom

© AFP 2023 / SHAH MARAIPrijateljska utakmica avganistanskih košarkašica iz Herata i Kabula
Prijateljska utakmica avganistanskih košarkašica iz Herata i Kabula - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
Pratite nas
Žene, uključujući sportistkinje iz nacionalnih timova, neće moći da se bave sportom u Avganistanu, izjavio je zamenik šefa komisije Talibana (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) za kulturu Ahmadula Vasik u intervjuu za australijski „Es-Bi-Es njuz“.
„Mislim da će žene neće moći da igraju kriket, jer žene ne moraju da igraju kriket. U kriketu se mogu suočiti sa situacijom da im lica i tela nisu pokriveni. Islam ne dozvoljava ženama da tako izgledaju. U doba masmedija pojavljivaće se fotografije i snimci, gledaće ih ljudi. Islam i Islamski emirat ne dozvoljavaju ženama da igraju kriket ili da se bave bilo kojim sportom u u kojem im se vide lica i figure“, objasnio je Vasik.
On je napomenuo da islam dozvoljava ženama da izlaze napolje samo kada je to neophodno, a sport nije neophodan.
Zapadni mediji ističu da će ovakav stav talibana čak ugroziti mogućnost održavanja meča reprezentacije Avganistana u kriketu protiv Australije, za koji je Vasik dao dozvolu početkom meseca. Prema pravilima koje je utvrdio Međunarodni savet za kriket, svih 12 članova organizacije moraju imati i ženski i muški tim ako žele da održavaju mečeve.
Početkom avgusta talibani su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Militanti su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. U noći 31. avgusta američka vojska napustila je aerodrom u Kabulu, čime je prekinuto skoro 20-godišnje američko vojno prisustvo u Avganistanu. Talibani su 6. septembra objavili da je i Pandžšir, poslednja od 34 avganistanske provincije, prešao pod njihovu kontrolu. Sledećeg dana objavljen je sastav privremene vlade Avganistana: na njenom čelu će biti Muhamed Hasan Ahund, koji je tokom prve vladavine Talibana bio ministar spoljnih poslova i nalazi se pod sankcijama UN.
Pročitajte još:
Talibani zabranili novinarima da izveštavaju o protestima u Avganistanu
Strane sile ratuju sa talibanima protiv naroda: Pokret otpora poziva Avganistance na pobunu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala