- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Predsednik Bugarske potvrdio: Mogući izbori „dva u jedan“

© REUTERS / Marko DjuricaPredsednik Bugarske Rumen Radev
Predsednik Bugarske Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
Pratite nas
Predsednik Bugarske Rumen Radev potvrdio je mogućnost da se u zemlji održe istovremeno predsednički i parlamentarni izbori.

„Ove nedelje ću pozvati Centralnu izbornu komisiju (CIK). Moramo da budemo sigurni da će administracija CIK uspeti da se snađe u tako složenoj situaciji – izborima 'dva u jedan', a da pritom ne budu kompromitovani“, rekao je šef države tokom posete gradu Sjedinenije, gde je 1885. godine proglašeno ujedinjenje Kneževine Bugarske sa regionom Istočna Rumelija (jug današnje Bugarske).

Predsednik je ocenio da će održavanje takvih izbora zavisiti od toga da li će aktuelni parlament usvojiti rebalans budžeta za 2021. godinu. On je istakao da je to pitanje i dalje prioritet.
„Moramo da organizujemo izbore na takav način da se obe izborne kampanje, koje će se voditi paralelno – i parlamentarna i predsednička, organizuju tako da građani Bugarske mogu pošteno, iskreno i objektivno da izraze svoje mišljenje“, izjavio je Radev.
Sa svoje strane, dugogodišnji protivnik Radeva, bivši premijer i lider stranke GERB Bojko Borisov, pozvao je građane zemlje da se ujedine u cilju rešavanja trenutne političke krize.

„Danas su našu zemlju podelili oni koji su pozivali da se sačuva njeno jedinstvo. Ujedinitelj nacije utopio ju je u mržnji, nedostatku poverenja i haosu. Zato sada moramo da se ujedinimo kako bismo prevazišli političku krizu u započeli borbu protiv stvarnih izazova našeg vremena. Verujem da ćemo uspeti! Bugarska će se vratiti u redove evropskih odlikaša i to ćemo zajedno da dostignemo, jer smo zajedno jači od haosa“, napisao je Borisov na Fejsbuku.

Podsetimo, u Bugarskoj su ove godine već dva puta održavani parlamentarni izbori – 4. aprila i 11. jula, a oba puta nije formirana vlada.
Bugarski premijer Bojko Borisov glasa na parlamentarnim izborima u Sofiji. - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
REGION
Politička kriza u Bugarskoj: Bivši premijer Borisov se vraća u igru
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
REGION
Bugarska: Na pomolu nova stranka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala