- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Politička kriza u Bugarskoj: Bivši premijer Borisov se vraća u igru

© REUTERS / HANDOUTBugarski premijer Bojko Borisov glasa na parlamentarnim izborima u Sofiji.
Bugarski premijer Bojko Borisov glasa na parlamentarnim izborima u Sofiji. - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
Pratite nas
Lider stranke GERB, bivši premijer Bugarske Bojko Borisov, polako se vraća u igru na političkoj sceni u zemlji kojoj predstoje novi parlamentarni izbori, treći ove godine.
Kako piše bugarski list „Sega“, uzrok aktuelne političke situacije oko vlade i parlamenta prvobitno je bio pad GERB-a i protesti protiv ministara u vladi Borisova u leto prošle godine.
Otada su se pojavile tzv. protestne partije koje su mogle da budu konkurencija GERB-u na izborima i koje su na kraju uspele da pobede stranku Borisova.
Međutim, posle drugih parlamentarnih izbora te stranke – „Postoji takav narod“, „Demokratska Bugarska“ i „Ustaj, Bugarska, idemo“ počele su da rade na formiranju nove vlade ali su se pregovori uskoro pretvorili u zavadu i neprijateljstvo, a istovremeno su iščezle iluzije da u parlamentu postoji jedinstvo protiv GERB-a.

„Takav razvoj događaja nije neočekivan. Pre ili kasnije neko je trebalo da preuzme na sebe vlast koju je izgubio Borisov. A njegovi protivnici se očigledno rukovode do te mere različitim interesima da bi mogli da se konsoliduju – pa čak i na bazi zajedničke mržnje prema GERB- u“, navodi se u članku.

Vrh bivše vlade je za ovo vreme uspeo da predahne i da počne aktivan povratak u političku borbu, navodi autor članka i dodaje da bi na predstojećim ponovljenim izborima GERB mogao da pobedi.
Bugarski parlament - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
REGION
Mediji: Bugari treći put ove godine izlaze na parlamentarne izbore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala