Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Lavrov: Spremni smo da podržimo novu vladu Avganistana, pod jednim uslovom

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
Pratite nas
Rusija je spremna da podrži novu vladu Avganistana ukoliko ona bude maksimalno predstavljala avganistansko društvo, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Želimo da podržimo proces formiranja vlade koja će predstavljati čitav spektar avganistanskog društva, uključujuće i talibane (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) i druge etničke grupe, ne samo Paštune. Tu su Uzbeci, Hazarejci, Tadžici“, rekao je ministar.
Na pitanje novinara u Sankt Peterburgu da li je Rusija dobila poziv na događaje povodom objavljivanja sastava vlade Avganistana, šef ruske diplomatije je istakao da samo takva inkluzivna vlada može da osigura stabilan prelaz ka novom životu avganistanskih suseda.
„Ako se to dogodi, verujem da ćemo sa zadovoljstvom učestvovati u takvoj ceremoniji zajedno sa drugim pozvanim zemljama koje utiču na situaciju u ovoj zemlji“, rekao je Lavrov.
Moskva na sve moguće načine podstiče predstavnike talibanskog pokreta da ispune obećanje da će formirati vladu, dodao je.
„Na afganistanskom narodu je da odluči kojim će putem zemlja krenuti. Jedino što želimo je da pozovemo naše afganistanske susede da proces učine sveobuhvatnim, kako bi u njega bile uključene sve etničke i političke grupe u zemlji. Talibani, koji su sada došli na vlast nakon što je predsednik Gani pobegao, saopštili su da će formirati upravo takvu vladu. Na svaki mogući način ih ohrabrujemo da to učine. Nadam se da će tako i biti“, naglasio je diplomata.
Početkom avgusta talibani su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Talibani su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti.
Jedan od lidera i pregovarača talibana Mula Abdul Gani Baradar (S)  - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
Kriza u Avganistanu
Osnivač talibana na čelu nove vlade u Avganistanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala