- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Krivokapić obelodanio: U 4.20 ujutro sam rekao - ja idem sa patrijarhom i mitropolitom na Cetinje

© Flickr / Sputnjiku ustupila Vlada Crne GorePremijer Crne Gore Zdravko Krivokapić
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
Pratite nas
Ustoličenje na Cetinju bilo je povod da se određene strukture, koje od 30. 8. pokušavaju da prekroje izborne rezultate, destabilizuju Crnu Goru, rekao je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić. Dodao je da je scenario za obezbeđivanje odlaska mitropolita Joanikija i patrijarha Porfirija na Cetinje razrađen tek kada je patrijarh rekao da će ići peške.
„To je bio vršni trenutak da se ostvari ono što nije ostvareno, destabilizacija Crne Gore, uvođenje haosa, nereda i nepoštovanja zakona. Zahvaljujući odlučnoj akciji Uprave policije i svih policajaca, sa delom angažovanja Vojske, proteklo je ono što je najvažnije bez bilo kakvih povreda, koje su u jednom periodu bile tretirane kao visoko rizičan događaj sa nesagledivim posledicama“, rekao je Krivokapić.
Premijer Crne Gore rekao je da „oni koji su bili tamo (na Cetinju) dobro znaju da je to interes koji povezuje najmanje ideologija, a najviše veze politike i organizovanih kriminalnih grupa“.
Krivokapić je obelodanio i šta je bio prelomni trenutak da se sprovede akcija obezbeđivanja ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju.

„Prelomni trenutak desio se u 4.20, kada sam rekao idem, moj život ne vredi ni pare, ako Crna Gora bude uvedena u građanski rat. Rekao sam, idem sa patrijarhom u helikopter. Tek tada se pokazalo jedinstvo u policiji i krenuo je komandni proces. Tada je komandni sistem prepušten profesionalcima. Do toga trenutka nije postojao nijedan scenario koji je obezbeđivao bilo kakvu nadu da se može nešto promeniti“, rekao je Krivokapić.

Na pitanje novinara da li je smenjen direktor policije Zoran Brđanin i da li se razmatra smena ministra policije Sergeja Sekulovića zbog propusta na Cetinju, Krivokapić nije konkretno odgovorio.
Kako je kazao, niko ko je odgovoran neće biti pošteđen, bez obzira na funkciju i partiju i da će svi koji su se na neki način ogrešili prema zakonu, odgovarati.
„U komandnom delu odgovornosti će biti preispitan svaki čin svakog pojedinca koji je obezbedio ili nije obezbedio, uradio ili ne, delovao ili ne i to će u sledećih sedam dana biti urađeno“, rekao je premijer Crne Gore.
Premijer Crne Gore nije hteo da odgovara na pitanje novinara da li je tačno da su Brđaninovi pomoćnici odbili da preuzmu njegovu funkciju.
Krivokapić tvrdi da bezbednosne službe u početku nisu na ozbiljan način razradila scenario za odlazak patrijarha na Cetinje, iako su putevi bili blokirani, a događaj je procenjen kao visoko rizičan sa mogućim nesagledivim posledicama.
„Kada je patrijarh Porfirije rekao da u 6.30 ide na Cetinje ni to nije bilo dovoljno da se razrađuje bilo koji scenario, scenario policije je bio da će doći do prepreke i morati da ide nazad, a on je kazao da će da ide peške. Neki nisu uzeli ozbiljnost takve poruke“, naglasio je Krivokapić.
Krivokapić je rekao i da se vodio psihološki rat, da je bilo medijskog i spinovanja preko društvenih mreža, a da je u destabilizaciji korišćen i „softver koji mogu da imaju samo legitimne službe bezbednosti“.
„Bile su najave da će biti neki dron, da će biti ovoga i onoga, bio sam spreman da žrtvujem život. Vodio se psihološki rat i bilo je pitanje ko će da izdrži sve to. Pobedila je mudrost i znanje. Akcija koja je izvedena izučavaće se u udžbenicima iz bezbednosti, jer nikada takva akcija nije napravljena“, naveo je crnogorski premijer.
Da se dogodilo ono što je planirano na Cetinju, imali bismo građanski rat, kaže crnogorski premijer.
Što se tiče odluke da se savetnik crnogorskog predsednika Mila Đukanovića Veselin Veljović, koji se tereti za napad na službeno lice tokom protesta na Cetinju, pusti da se brani sa slobode, Krivokapić je rekao da „ne može čudom da se načudi“.
„Pravosuđe je zarobljena institucija“, rekao je Krivokapić.
Veljović je najverovatnije jedan od organizatora i stratega onoga što se dogodilo na Cetinju. On štiti svoj lični interes i šteta je što nije usvojen zakon o poreklu imovine, rekao je Krivokapić.
Krivokapić je ponovio kako je on naložio hapšenje Veselina Veljovića, a da ga je o tome obavestio Zoran Brđanin kada se dogodilo.
Predsedniku države Milu Đukanoviću i prethodnom predsedniku Filipu Vujanoviću nije bilo mesto na Cetinju tokom nereda, kaže Krivokapić jer, kako je rekao, on bi trebalo da pokaže da je predsednik svih građana.
Veselin Veljović, savetnik za bezbednost Mila Đukanovića - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
REGION
Savetnik Mila Đukanovića doveden u sud sa lisicama na rukama, pa pušten da se brani sa slobode
Ustoličenje mitropolita Joanikija u cetinjskom manastiru - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
REGION
Od helikoptera do prestola Svetog Petra Cetinjskog – Mitropolija objavila kompletan video ustoličenja
Probijene barikade ispred Cetinja - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
REGION
Neredi na Cetinju veštački izazvani, mnogi će morati da polože račune
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala