- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Strašna Egonu, lucidna Pjetrini i mozak tima Ofelija Malinov – ko čeka Srbiju?

© Foto : CEV / Conny Kurth / www.kurth-media.deItalijanska odbojkašica Paola Egonu
Italijanska odbojkašica Paola Egonu - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2021
Pratite nas
Odbojkaška reprezentacija Srbije u 20 časova igra protiv Italije i finalu Evropskog prvenstva. U beogradskoj „Štark areni“ očekuje nas spektakl, repriza finala Svetskog prvenstva iz 2018. godine kada je Srbija posle epske borbe i pet setova pobedila Italiju.
Od starta turnira svi su priželjkivali ovo finale jer se radi o dve najtalentovanije i najbolje reprezentacije, što su one i potvrdile pobedama, kako u grupnoj, tako i u nokaut fazi.
U nastavku teksta kratko ćemo predstaviti italijansku reprezentaciju koja je predvođena neverovatnom Paolom Egonu, te Elenom Pjetrini, Anom Danezi, Ofelijom Malinov, Kristinom Kirikelom...

Put do finala

Ekipa selektora Davida Macantija u grupnoj fazi nije imala protivnika po meru, te Belorusija, Mađarska, Hrvatska, Slovačka i Švajcarska nisu uspele da im priprete.
Dominirala je dvadesetdvogodišnja Paola Egonu, pratila ju je i Elena Pjetrini, i Italijanke su, očekivano, dominantno završile grupnu fazu.
U osmini finala čekala ih je potencijalna mina, reprezentacija Belgije, ali ekipa Gerta van de Bruka bila je bez najbolje igračice – Brit Herbots – te je Italija rutinski prošla među osam najboljih.
Već u četvrtfinalu vicešampionke sveta za protivnika imale su podmlađenu reprezentaciju Rusije.
Ruskinje su, između ostalog, došle bez Gončarove i Voronkove, glavna igračica bila im je 18-godišnja Arina Fedorovcova, i Italija je rutinski odradila posao, te za tri seta prošla u polufinale.
Holandija je u polufinalu trebalo da bude najozbiljnija provera, međutim, izabranice Davida Macantija odigrale su jako zrelo i posle četiri seta obezbedile plasman u veliko finale (25:19, 25:17, 16:25, 25:18).
Egonu je odigrala kvalitetnu utakmicu i bila je najefikasnija sa 24 poena, pratila ju je Ana Danezi sa 17, dok je Elena Pjetrini postigla 14.

Paola Egonu

Ono što je Tijana Bošković u selekciji Srbije, to je Paola Egonu za Italiju. Talentovana korektorka ima neverovatne fizičke predispozicije i igra Italija umnogome zavisi od njenog raspoloženja.
Do sada je na turniru osvojila 164 poena, što znači da prosečno postiže nešto malo više od 20 poena, odnosno oko šest poena setu.
Jedna je od najboljih poenterki turnira, te samo Isabel Hak i Tijana Bošković imaju više osvojenih poena od korektora Italije.

Elena Pjetrini

© Foto : CEV / Conny Kurth / www.kurth-media.deItalijanska odbojkašica Elena Pjetrini
Italijanska odbojkašica Elena Pjetrini - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2021
Italijanska odbojkašica Elena Pjetrini
Među deset najboljih poenterki nalazi se još jedna talentovana odbojkašica – Elena Pjetrini.
Pjetrini, koja je u martu napunila 21 godinu, igra sjajan turnir, jedna je od najpouzdanijih odbojkašica i Ofelija Malinov, tehničarka Italije, često je forsira.
Dvadesetjednogodišnja odbojkašica u reprezentaciju je ušla jako mlada, sa samo 18 godina i sada je jedna od ključnih igračica u timu Davida Macantija.

Ana Danezi i ostale

Ni Ana Danezi ne zaostaje mnogo za pomenute dve odbojkašice. Dvadesetpetogodišnja odbojkašica u polufinalu odigrala je sjajnu utakmicu i sa 17 poena bila je druga najefikasnija u pobedničkom timu.
Danezi igra na poziciji srednjeg blokera i Ofelija Malinov često je uključuje u napade, baš kao i Kristinu Kirikelu.
Pored Danezi, Kirikele, Egonu i Pjetrini, veliku ulogu u finalu imaće Mirjam Sila, kao i sjajni libero Monika de Đenaro.

Znamo kako sa Italijom, ali...

Ako pričamo o psihološkoj prednosti, ona je bez sumnje na strani srpskih odbojkašica koje su pobedile na poslednjih sedam utakmica.
Poslednji duel bio je jedan od najvažnijih, pošto je Srbija u četvrtfinalu nedavno završenih Olimpijskih igara počistila Italiju u četvrtfinalu (3-0).
Očekivao se spektakl, baš kao u finalu Svetskog prvenstva, ali Srpkinje su odigrale brutalan meč i ni u jednom trenutku nije se postavilo pitanje pobednika.
Međutim, ekipa Zorana Terzića mora da zaboravi na prethodne utakmice jer je finale samo po sebi drugačiji izazov u svakom smislu.
O našim odbojkašicama suvišno je pričati, ključ će biti prijem i ako on bude funkcionisao, Maji Ognjenović biće olakšan posao u razigravanju saigračica.
Tijana Bošković bila je briljantna u polufinalu i generalno tokom celog turnira sjajno, te će većina napada ići na nju, baš kao što će i Italija dosta igrati preko Egonu.
Odbojkašice Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2021
SPORT
Terzić rasplakao Srpkinje pred finale: Igrajte za svoju dušu! /video/
Katarina Lazović - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2021
SPORT
Reči su suvišne, dovoljno je reći – Katarina Lazović! /video/
Detalj sa utakmice Srbija – Turska na Evropskom prvenstvu - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
SPORT
Atomska odbojka i drama u Areni – Srbija je u finalu!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala