Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Osnivač talibana na čelu nove vlade u Avganistanu

© REUTERS / POOLJedan od lidera i pregovarača talibana Mula Abdul Gani Baradar (S)
Jedan od lidera i pregovarača talibana Mula Abdul Gani Baradar (S)  - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
Pratite nas
Jedan od osnivača pokreta Taliban (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) Mula Abdul Gani Baradar predvodiće novu avganistansku vladu koja bi uskoro mogla da bude formirana, saopštili su danas neimenovani izvori pokreta.
Kako navodi agencija Rojters, osim Baradara, koji vodi političku kancelariju talibana, u novoj vladi će ministar odbrane biti Muhamed Jakub, sin pokojnog osnivača talibanskog pokreta Mule Omara, a drugi predstavnik talibana Halifa Hakani biće ministar unutrašnjih poslova.
„Svi najviši čelnici doputovali su u Kabul, gde su pripreme u završnoj fazi za objavljivanje nove vlade“, rekao je jedan talibanski zvaničnik Rojtersu.

U novoj vladi Avganistana neće biti žena

Nova vlada Avganistana, koju će činiti polovina prethodnih ministara, biće formirana u najkraćem mogućem roku, ali na ministarskim pozicijama neće biti žena, izjavio je predstavnik pokreta Zabiula Mudžahid.
Prema njegovim rečima, ostaje veliki problem stanovništvo regiona Pandžšira, jer dijalog ne daje nikakve rezultate.

„Mirovni proces, na koji smo računali, postaje sve komplikovaniji. Mi smo tražili da se vojska Pandžšira preda kako bi ušli u vladu, u suprotnom će biti uništeni“, rekao je predstavnik Talibana.

Odgovarajući na pitanje da li će u vladu ući žene, Mudžahid je izjavio da žena neće biti na mestima ministara, ali u skladu sa zavetima Kurana i u skladu sa šerijatskim zakonom, žene mogu da rade u ministarstvima, policiji ili sudu samo kao pomoćnice. On je naglasio i da avganistanske žene mogu da se školuju na univerzitetima.

Međunarodne veze nove vlade Avganistana

Mudžahid je na temu međunarodnih veza nove vlada Avganistana izjavio da je glavni partner Kina koja ima neverovatne mogućnosti i spremna je da investira i radi na obnovi zemlje.
„Kina je naša propusnica za svetsko tržište“, dodao je Mudžahid.
On je takođe i opovrgao tvrdnje da su odnosi sa Rusijom zahladneli, mada je izjavio i da „može da se stekne takav utisak“.
„Mi nastavljamo da podržavamo odlične odnose sa tako važnim partnerima kao što je Rusija koja igra ključnu ulogu u regionu. Saradnja sa Moskvom je u osnovi politička i ekonomska. Rusija će za nas i dalje biti posrednik i učestvovaće u stvaranju uslova za međunarodni mir“, rekao je predstavnik pokreta „Taliban“.

Situacija u Avganistanu

Početkom avgusta talibani su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Talibani su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti.
Jedina pokrajina koja nije pod njihovom kontrolom je Pandžšer severoistočno od Kabula. Talibani su prethodne noći izveli napad na tu oblast, ali su preživeli težak poraz.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala