- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Vidimo da Ukrajina želi u NATO – to nam se uopšte ne dopada

© Sputnik / Vladimir Baranov / Uđi u bazu fotografijaZastava Rusije na Kremlju
Zastava Rusije na Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
Pratite nas
Kremlj je obratio pažnju na temu evroatlantskih težnji Kijeva, odnosno želju Ukrajine da se pridruži NATO-u i potencijalnu spremnost Amerike da to pozdravi, što se nama uopšte ne dopada, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Predsednik Rusije više puta je izlagao naš veoma jasan i dosledan stav u vezi sa daljim približavanjem vojne infrastrukture NATO-a našim granicama – to nam se uopšte ne dopada“, rekao je Peskov.

Takođe je dodao da planovi SAD o pružanju vojne pomoći Ukrajini mogu biti opasni.
„Smatramo da to potencijalno može biti razlog za nepredvidljive akcije ukrajinske strane u smislu pokušaja rešavanja sukoba na jugoistoku Ukrajine silom. To je veoma opasno“, istakao je Peskov.
Prema njegovim rečima, ruska strana nije čula ni reč o bilo kakvim zahtevima Vašingtona upućenim predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom, kada je reč o poštovanju Minskih sporazuma.
Kako je zaključio, Kremlj je obratio pažnju na to da je ruska tema u negativnom smislu bila visoko na dnevnom redu američko-ukrajinskih pregovora.
„Jednostavno rečeno, radi se o ukrajinsko-američkom prijateljstvu protiv Rusije. To jest, oni nisu prijatelji radi prijateljstva, nego protiv Rusije. To takođe može izazvati samo žaljenje“, istakao je Peskov.
Osvrnuo se i na „Severni tok 2“, rekavši da je gasovod isključivo komercijalni projekat koji ni za koga ne može da predstavlja pretnju.
„Stoga se kategorički ne slažemo sa zajedničkom američko-ukrajinskom tezom o tome da projekat navodno predstavlja pretnju za Ukrajini i Evropu u celini“, naglasio je portparol Kremlja.
Podsetimo, predsednik Amerike Džozef Bajden primio je 1. septembra u Beloj kući predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog. Pre Bajdena, on se sastao sa američkom ministarkom enegretike Dženifer Grenholm, kao i američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom.
Cevi za gasovod Severni tok 2 u nemačkoj luci Zasnic - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
SVET
Članstvo u NATO što pre: Ukrajinski diplomata postavio ultimatum Zapadu zbog „Severnog toka 2“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala