- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajina uspostavlja bezbednu liniju komunikacije sa Amerikom

CC BY 4.0 / The Presidential Office of Ukraine (cropped image) / Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
Pratite nas
Kabinet predsednika Ukrajine objavio je osnovne tačke dokumenta koji je potpisan tokom posete predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Vašingtonu. Strane su se, između ostalog, dogovorile da će Državna služba za specijalne veze Ukrajine i Stejt department uspostaviti bezbednu liniju komunikacije.

„Dokument podrazumeva postojanje bezbedne linije komunikacije, koju osigurava specijalni kanal komunikacije između Ukrajine i SAD. On pokazuje očuvanje i jačanje međusobnog poverenja između Kijeva i Vašingtona“, saopšteno je na sajtu kabineta predsednika Ukrajine.

Pored toga, pogranične službe dve države dogovorile su se da će razmenjivati informacije o putnicima, a kosmičke agencije su potvrdile da će se uspostaviti novi bilateralni sporazumi za saradnju u svemiru. Ukrajina se obavezuje i da pruža pomoć u razvoju sistema za automatizovano ciljanje „ATS-Global“.
Pred sastanak sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom predsednik Ukrajine je izjavio da je sporazum o odbrambenom partnerstvu sa SAD nova faza saradnje. On je takođe rekao da smatra da je podrška Vašingtona teritorijalnoj celovitosti Ukrajine veoma važna.
Tokom prvog dana posete predstavnici Ukrajine su takođe potpisali i memorandum sa američkom kompanijom „Vestinghaus elektrik“ o izgradnji novog energetskog bloka na elektrani „Hmeljnicki“ po američkoj tehnologiji i još četiri bloka u vrednosti do 30 milijardi dolara.
Zelenski bi danas trebalo da se sastane sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom. Planirano je da ključna tema ukrajinsko-američkih pregovora u Vašingtonu bude uključivanje SAD u mirno regulisanje sukoba u Donbasu. Još jedna važna tema dvojice lidera biće „Severni tok 2“ i garancijama energetske bezbednosti Ukrajine.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
SVET
Prvo što je rekao Zelenski po dolasku u Ameriku: Ruski gas – najprljaviji na svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala