- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Prvo što je rekao Zelenski po dolasku u Ameriku: Ruski gas – najprljaviji na svetu

© REUTERS / Gleb GaranichPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
Pratite nas
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nalazi se u radnoj poseti Americi. Na sastanku sa američkom ministarkom enegretike Dženifer Grenholm ponovio da smatra da je ruski gas „najprljaviji na svetu“.

„Ruski gas je najprljaviji na svetu zbog velike emisije metana pri procesu proizvodnje i transporta, kao i zbog korupcije i ucene“, rekao je predsednik.

Takođe, šef Ukrajine je istakao važnost usvajanja efikasnih mera protiv „ruskog korišćenja gasa u svojstvu oružja“.
Istovremeno, Zelenski je saopštio da je ukrajinska strana potpisala sa američkom kompanijom „Vestinghaus elektrik“ memorandum koji predviđa izgradnju energetskog bloka elektrane „Hmeljnickoj“ po američkoj tehnologiji i još četiri bloka u vrednosti do 30 milijardi dolara.
Zelenski bi sutra trebalo da se sastane sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom.
Planirano je da ključna tema ukrajinsko-američkih pregovora u Vašingtonu bude uključivanje SAD u mirno regulisanje sukoba u Donbasu. Još jedna važna tema dvojice lidera biće „Severni tok 2“ i garancijama energetske bezbednosti Ukrajine.
Podsetimo, ruski lider Vladimir Putin je u junu na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu izjavio da je gas koji će ići „Severnim tokom 2“ najbolji na svetu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala