Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

U novoj avganistanskoj vladi – ključna mesta liderima talibana?

© AP Photo / Zabi KarimiTalibani nakon ulaska u predsedničku palatu u Kabulu
Talibani nakon ulaska u predsedničku palatu u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
Pratite nas
U Avganistanu su u toku konsultacije o formiranju nove vlade a, kako je za RIA Novosti rekao izvor u redovima talibana (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), ključna mesta pripala su liderima tog pokreta.
Prema navodima izvora, za ministra spoljnih poslova imenovan je šef političke kancelarije talibana mula Abdula Gani Baradar.
Sin osnivača pokreta, mula Jakub Ahund, biće na čelu Ministarstva odbrane, dok će sin jednog od lidera radikalnih snaga Halifa Hakani biti na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova.
Uskoro će biti objavljena i imena ostalih članova kabineta.
Američki mediji su ranije pisali da će lideri talibana formirati savet od 12 članova koji će upravljati Avganistanom, u kojem bi Baradar bio ključna figura.
Baradar je nedavno imao i tajni sastanak sa šefom CIA Vilijamom Bernsom. To je bio prvi dijalog takvog nivoa između visokog predstavnika američke administracije i jednim od lidera talibana.
Američki mediji su tom prilikom ukazali na „ironični“ aspekt čitave situacije, s obzirom na to da su upravo Baradara agenti CIA i Pakistana uhapsili pre 11 godina, nakon čega je osam godina proveo u zatvoru.
Nakon toga, Baradar se bavio pregovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama u Kataru.

Situacija u Avganistanu

Početkom avgusta talibani su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Talibani su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti.
Prošlog četvrtka je u dve eksplozije u blizini aerodroma u Kabulu poginulo oko 200 ljudi, uključujući američke vojnike, pripadnike pokreta „Taliban“ i civile. Odgovornost za napad preuzela je grupa DAEŠ.
Jedina pokrajina koja nije pod njihovom kontrolom je Pandžšer severoistočno od Kabula. Talibani su prethodne noći izveli napad na tu oblast, ali su preživeli težak poraz.
Vilijam Barns - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Kriza u Avganistanu
Mediji: Tajni sastanak direktora CIA i jednog od lidera talibana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala