Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Mediji: Tajni sastanak direktora CIA i jednog od lidera talibana

© AP Photo / Tom WilliamsVilijam Barns
Vilijam Barns - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Pratite nas
Direktor CIA Vilijam Berns održao je tajni sastanak sa šefom političke kancelarije pokreta „Taliban“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) Abdulom Ganijem Baradarom u Kabulu, piše list „Vašington post“, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.
Prema navodima lista, sastanak je održan u ponedeljak.

Ono što je neobično u vezi sa sastankom je što je reč o prvom dijalogu takvog nivoa između visokog predstavnika američke administracije i jednim od lidera talibana, ističe „Vašington post“.

Takođe, list piše i o „ironičnom“ aspektu čitave situacije, s obzirom na to da su upravo Baradara agenti CIA i Pakistana uhapsili pre 11 godina, nakon čega je osam godina proveo u zatvoru. Nakon toga, Baradar se bavio pregovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama u Kataru.
Prema pisanju medija, talibani nameravaju da formiraju savet od 12 članova koji će rukovoditi zemljom a jedan od najuticajnijih članova biće upravo Baradar.
Mišljenje autora je da su strane razgovarale o datumu koji se bliži – 31. avgustu, kada bi SAD trebalo da završe sa povlačenjem trupa iz Avganistana i evakuacijom građana.
Istovremeno, CIA je odbila da komentariše navode „Vašington posta“.
Američki predsednik Donald Tramp govori o strategiji SAD u Avganistanu u vojnoj bazi Fort Majer u Virdžiniji - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
„Ovo je najveća sramota u istoriji SAD, Kina nam se smeje“: Tramp o povlačenju iz Avganistana
Podsetimo, američki predsednik Džozef Bajden proglasio je 14. aprila kraj vojnog prisustva SAD u Avganistanu, što je bila najduža američka vojna kampanja u inostranstvu. Sredinom avgusta, kada je povlačenje gotovo kompletirano, talibani su pokrenuli ofanzivu, ušli u Kabul i pod svoju kontrolu stavili praktično čitav Avganistan.
Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala