Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Turski ministar najavio u Beogradu: Cilj je da se u Tursku putuje samo sa ličnom kartom

© Sputnik / Lola ĐorđevićŠef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu
Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu ocenio je danas u Beogradu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kolegom Nikolom Selakovićem da su odnosi dve zemlje izvanredni i da se teži njihovom daljem jačanju, a da je zajednički cilj da trgovinska razmena dostigne nivo od pet milijardi dolara.
Čavušoglu je rekao da je na današnjem sastanku sa velikim zadovoljstvom konstatovao da su bilateralni odnosi odlični i da se stalno unapređuju. Današnjim razgovorima, dodao je, potvrđeno je da će se nastaviti istim trendom.
Ukazao je da treba da se održi treće zasedanje Saveta za saradnju dve zemlje, i da je s tim u vezi srpskim sagovornicima preneo poziv predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.
Takođe je, kako je ukazao, razgovarano o mogućnosti održavanja trilateralnih sastanaka Srbije i Turske sa drugim zemljama sa kojima su iste održavale.
On je ukazao da je Memorandum o razumevanju, koji je danas potpisao sa svojim kolegom Selakovićem, bitan za dalju saradnju. Čavušoglu je govorio i o značaju dogovora postignutim u oblasti olakšavanja putovanja, te kazao da je cilj da se ostvari zajednički cilj putovanja samo uz ličnu kartu.
„Ove godine Tursku je posetilo više od 200.000 turista iz Srbije. A Turci su na prvom mestu stranih turista u Srbiji. Radićemo dalje da se te brojke povećaju“, rekao je on.
Generalni konzulat u Novom Pazaru, koji sutra otvara zajedno sa Selakovićem, prema njegovim rečima od velikog je značaja za dalji razvoj odnosa dve zemlje.
Preneo je da Turska želi da otvori i predstavništvo konzulata u Nišu, jer mnogi turski građani iz zapadne Evrope putuju preko Srbije u Tursku.
Kada je reč o regionu naglasio je da su obe zemlje svesne svoje uloge i da imaju isti stav, a to je da se zalažu za stabilnost, mir i ekonomski prosperitet.
„Naš predsednik uvek radi na miru u regionu i nastavićemo da radimo dalje na prosperitetu i miru u ovom regionu. Nadam se da će EU shvatiti koliko je važan ovaj region i da će ga više uključiti u svoje tokove“, rekao je Čavušoglu, preneo je Tanjug.
Sastanak Nikole Selakovića i Mevluta Čavašoglua - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
SRBIJA
Selaković: Srbija otvorena za jačanje odnosa sa Turskom
Predsednika Srbije Aleksandar Vučić i šefa turske diplomatije Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
SRBIJA
Vučić sa Čavušogluom: Sve izraženiji interes Turske da ulaže u srpsku privredu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala