Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Selaković: Srbija otvorena za jačanje odnosa sa Turskom

© Sputnik / Lola ĐorđevićSastanak Nikole Selakovića i Mevluta Čavašoglua
Sastanak Nikole Selakovića i Mevluta Čavašoglua - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
Pratite nas
Saradnja Srbije i Turske je na najvišem nivou u savremenoj istoriji zahvaljujući odličnim ličnim odnosima dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, a Srbija je otvorena za dalje jačanje bilateralnih odnosa, poručio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.
Selaković je danas razgovarao sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, a zatim su potpisali i Memorandum o razumevanju o jačanju bilateralne saradnje.
"Srbija je otvorena za dalje jačanje odnosa sa Turskom, a veoma važno mesto u jačanju tih odnosa, u njihovom razvoju, zauzima dobra praksa održavanja sednica Visokog saveta za saradnju dve države", rekao je Selaković na zajedničkoj pres konferenciji.
On je istakao da je uveren da će do susreta predsednika Srbije i Turske doći do kraja godine.
Selaković je najavio da će sutra u Novom Pazaru on i njegov turski kolega otvoriti Generalni konzulat, dok će Čavušoglu obići i put koji se gradi između Novog Pazara i Tutina, što su, kaže, samo neki od primera uspešne saradnje.
On je istakao da su Srbija i Turska, iako je prošla godina bila obeležena pandemijom korona virusa, zabeležile rekordnu spoljnotrgovinsku razmenu 1,32 milijardi evra, a da je samo u prvih šest meseci ove godine iznos premašio 756 miliona, te da se sigurnim koracima ide ka nivou razmene od dve milijarde evra.
Selaković je dodao da je u poslednjih 10 godina upetostručen obim razmene, a povećan je i priliv direktnih turskih investicija.
"Želimo još više turskih investitora, reč je o dobrim investitorima, koji biraju gradove koji možda nisu privlačni drugima, na čemu smo zahvalni", rekao je Selaković.
Preneo je da je na sastanku bilo reči o složenim regionalnim pitanjima, te da su razmenili procene stanja u regionu, dijalogu Beograda i Prištine.
"Upoznao sam sa trenutnom situacijom i nedvosmisleno smo se saglasili da se otvorena pitanja rešavaju kroz dijalog i mirnim putem", rekao je Selaković.
Šef srpske diplomatije je poručio da Srbija posmatra Tursku kao značajnog aktera u obezbeđivanju mira i stabilnosti u regionu.
"Nastavićemo da sarađujemo, da jedni drugima pomažemo, jer samo tako možemo da imamo koristi", rekao je Selaković i dodao da se nada da će se sa turskim kolegom videti već u oktobru, preneo je Tanjug.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSastanak Nikole Selakovića i Mevluta Čavašoglua
Sastanak Nikole Selakovića i Mevluta Čavašoglua - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
Sastanak Nikole Selakovića i Mevluta Čavašoglua

Brnabićeva i Čavušoglu: Odnosi dve države na visokom nivou

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa turskim ministrom inostranih poslova Mevlutom Čavušogluom o bilateralnim odnosima dve države, ekonomskoj saradnji i zajedničkim projektima dve države.
Tom prilikom Brnabićeva je istakla da su odnosi Srbije i Turske na izuzetno visokom nivou zahvaljujući intenzivnom dijalogu, razumevanju, uzajamnoj podršci, kao i izuzetnom ličnom i profesionalnom odnosu predsednika Vučića i Erdogana.
Kako je istakla, zahvaljujući ličnom angažovanju predsednika Erdogana, turski investitori su ohrabreni da ulažu u Srbiji i dodala da postoji izuzetna saradnja sa turskim kompanijama, a kao primer navela je preuzimanje novog pogona i radnika kompanije "Geoks" od strane turske firme "Teklas", kao izuzetan vid podrške građanima i državi u kojoj posluje.
Takođe, od posebnog značaja, navela je Brnabićeva, predstavlja i interes turskih kompanija za ulaganje u manje razvijenim opštinama, što umnogome doprinosi podizanju životnog standarda.
Čavušoglu je ocenio da su turske kompanije zadovoljne uslovima poslovanja u Srbiji i da postoji povećano interesovanje za ulaganje, pre svega u energetski sektor, ali i turizam, za koji je izrazio očekivanje da će i nakon pandemije ostati značajna oblast saradnje naših država.
Brnabićeva je pružila podršku Turskoj agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) koja radi na obnovi mnogih kulturno-istorijskih spomenika u Srbiji, a šef turske diplomatije je istakao da će TIKA nastaviti restauracije spomenika u Srbiji i pozvao lokalne samouprave da predaju svoje projekte, preneo je Tanjug.
Novi Pazar - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
SRBIJA
Turska prekosutra otvara konzulat u Novom Pazaru
Predsednika Srbije Aleksandar Vučić i šefa turske diplomatije Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
SRBIJA
Vučić sa Čavušogluom: Sve izraženiji interes Turske da ulaže u srpsku privredu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala