- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija će napraviti novu svemirsku stanicu

© Foto : Oleg Kononenko / RoskosmosPristajanje svemirskog broda sa posadom "Sojuz MS 12" na Međunarodnu svemirsku stanicu
Pristajanje svemirskog broda sa posadom Sojuz MS 12 na Međunarodnu svemirsku stanicu - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
Pratite nas
Plan je da Rusija 2027. godine počne izgradnju nove svemirske stanice, ali će paralelno tokom dve godine koristiti i ruski segment Međunarodne svemirske stanice (MSS), izjavio je u intervjuu Sputnjiku generalni konstruktor Raketno-kosmičke korporacije „Energija“, rukovodilac leta ruskog segmenta MSS, kosmonaut Vladimir Solovjov.

„Pravi se ‘Angara’, ali kako su mi kolege objasnile, pomoću nje ćemo moći 2027. godine da lansiramo nove module. Nadamo se da će tada biti spremna infrastruktura na kosmodromu ‘Vostočni’. Odnosno, mi ćemo leteti na MSS do 2028-2029. godine, kako bi se bar dve godine premostio ‘jaz’ između završetka radova na MSS i početka eksploatacije nove stanice“, rekao je Solovjov.

Prvi modul će biti Naučno-energetski modul (NEM) koji je predviđen za MSS. NEM se pravi od 2012. godine. Prvobitno je bilo predviđeno da će se modul proizvesti 2015. godine i obezbediće energetsku nezavisnost ruskog segmenta MSS, koji sada dobija energiju od američkog segmenta. Takođe, modul je predviđen i za naučna istraživanja. Tokom 2015. godine je bio gotov samo nacrt projekta. Prema poznatim podacima, letački korpus modula NEM se pravi od 2017. godine. Tokom 2018. godine je počelo ispitivanje na kopnu, dok se lansiranje modula stalno odlaže.
Ranije je saopšteno da će prvi modul nove ruske orbitalne stanice biti spreman za lansiranje 2025. godine.
Saopšteno je da će stanica biti projektovana sa otvorenom arhitekturom i neograničenim rokom, jer će se moduli menjati. Po veličini će biti veća od „Mira“, leteće u orbiti na visini od 400 kilometra i pod uglom od 98 stepeni, što će joj omogućiti da posmatra celokupnu površinu Zemlje, pre svega Arktik i Severni morski put.
Pogled na Zemlju sa MSS - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Rusija planira da napravi orbitalnu kosmičku luku
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala