Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Rusija: Amerika pokušava da prebaci odgovornost za neuspeh u Avganistanu

© AP Photo / Reza ShirmohammadiTalibani, Avganistan
Talibani, Avganistan - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
Pratite nas
Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da su Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici pokušali da prebace odgovornost za neuspeh 20. godišnjeg prisustva u Avganistanu na pokret „Taliban“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji).
Nakon što je Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju Velike Britanije, Francuske i SAD u kojoj se „Taliban“ poziva da ispuni svoje obaveze da osigura slobodan i bezbedan odlazak Avganistanaca i stranaca iz Avganistana, Nebenzja je rekao da brojne zabrinutosti Rusije nisu uzete u obzir u tekstu rezolucije. Za rezoluciju je glasalo 13 država, Rusija i Kina su bile uzdržane.

„Jasni su nam razlozi koji su naveli autore da pokušaju da iskoriste autoritet Saveta bezbednosti za usvajanje rezolucije u takvom obliku i za tako kratko vreme. Da smo imali više vremena, možda bi rezultati glasanja bili drugačiji. Istovremeno, u tome vidimo pokušaje da se prebaci odgovornost za neuspeh 20. godišnjeg prisustva SAD i njihovih saveznika u Avganistanu na pokret talibana, kao i na zemlje regiona koje će morati da se nose sa posledicama te dugotrajne kampanje“, rekao je Nebenzja.

Kako je istakao, Rusija je predlagala da se u rezoluciju Saveta bezbednosti uključi tačka o negativnom uticaju masovne evakuacije stručnjaka za ekonomiju i zamrzavanja finansijskih aktiva na situaciju u zemlji. Autori rezolucije takođe nisu uzeli u obzir predlog Rusije da se u dokumentu osudi aktivnost DAEŠ-a i Islamskog pokreta istočnog Turkestana (organizacija zabranjena u Rusiji).
Nebenzja je poručio da se Rusija dosledno zalaže za miran, bezbedan i stabilan Avganistan sa čije teritorije neće pretiti opasnosti od terorizma i trgovine drogom, istakavši da će Rusija nastaviti da pomaže Avganistancima u postizanju tog cilja.
Početkom avgusta talibani su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Talibani su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. Jedina pokrajina koja nije pod njihovom kontrolom je Pandžšer severoistočno od Kabula.
Zasedanje Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
RUSIJA
Nebenzja: Rusija se uzdržala od glasanja za rezoluciju o Avganistanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala