- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nebenzja: Rusija se uzdržala od glasanja za rezoluciju o Avganistanu

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Saveta bezbednosti UN
Zasedanje Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
Pratite nas
Rezolucija Saveta bezbednosti UN o Avganistanu, odobrena u ponedeljak, ne sadrži brojne tačke na koje je računala Rusija, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.
„Bili smo primorani da se uzdržimo od glasanja o nacrtu rezolucije Saveta bezbednosti UN o Avganistanu. Učinili smo to jer su autori nacrta ignorisali našu principijelnu zabrinutost“, rekao je Nebenzja komentarišući rezultate glasanja.
„Prvo, uprkos činjenici da je rezolucija predložena u svetlu monstruoznog terorističkog napada, autori su kategorički odbili da pomenu pasuses o borbi protiv terorizma međunarodno priznate terorističke grupe DAEŠ (zabranjena u Rusiji)“, dodao je diplomata.
Prema njegovim rečima, on u tome vidi „nespremnost da se prizna očigledno i želju da se teroristi podele na ‘svoje’ i ‘tuđe’“.
Savet bezbednosti UN usvojio je u ponedeljak rezoluciju Velike Britanije, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država kojom se pokret „Taliban“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) poziva da ispunjava svoje obaveze za osiguravanje slobodnog i bezbednog napuštanja Avganistana za strance i Avganistance. Za rezoluciju je glasalo 13 država. Rusija i Kina su bile uzdržane.
Prošlog četvrtka je u dve eksplozije u blizini aerodroma u Kabulu poginulo oko 200 ljudi, uključujući američke vojnike, pripadnike pokreta Taliban i civile. Odgovor za napad preuzela je grupa DAEŠ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji).
Početkom avgusta talibani su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Talibani su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. Jedina pokrajina koja nije pod njihovom kontrolom je Pandžšer severoistočno od Kabula.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala