Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

„Posledice katastrofalne“: U Americi traže ostavku rukovodstva Pentagona zbog Avganistana

CC0 / / Pentagon
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
Pratite nas
Penzionisani američki generali pozvali su na ostavku rukovodstva Pentagona zbog nepopravljive štete koja je naneta ugledu Sjedinjenih Američkih Država zbog povlačenja trupa iz Avganistana, saopštila je organizacija „Flag Officers For America“.
Kako se navodi u tekstu objavljenom na sajtu organizacije, oko 90 penzionisanih generala i admirala potpisalo je pismo u kojem pozivaju na ostavku ministra odbrane SAD Lojda Ostina i predsednika Združenog generalštaba američke vojske, generala Marka Milija. Autori pisma ukazuju na to da se „usled užurbanog povlačenja nepoznati broj Amerikanaca našao u opasnim rejonima koji su pod kontrolom okrutnog neprijatelja“.
Najviše vojno rukovodstvo Pentagona trebalo je da spreči greške koje su učinjene prilikom povlačenja američkih trupa, smatraju autori obraćanja.

„Posledice te katastrofe su ogromne i decenijama će se manifestovati… Gubitak milijardi dolara u našoj savremenoj vojnoj opremi i materijalima koji su pali u ruke naših neprijatelja, katastrofalan je. Šteta po ugled Sjedinjenih Američkih Država je neopisiva. Dugo godina će nas smatrati nepouzdanim partnerom u bilo kom međunarodnom sporazumu ili operaciji“, navodi se u pismu.

Penzionisani vojnici konstatuju da će američki protivnici zbog „slabosti koja je pokazana u Avganistanu“ skupiti hrabrost da se suprotstave zemlji, a najviše će dobiti Rusija i Kina.
Podsetimo, Pentagon je saopštio da je završio povlačenje snaga iz Avganistana i završetku 20. godišnje misije. Pokret „Taliban“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) preuzeo je potpunu kontrolu nad aerodromom u Kabulu, odakle su evakuisani stranci i saveznici.
Poslednji američki vojnik napustio Avganistan - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
Kriza u Avganistanu
Objavljena slika poslednjeg američkog vojnika kako napušta Avganistan
Pripadnik pokreta Taliban na ulicama Kabula - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
Kriza u Avganistanu
Talibani: Amerika doživela poraz u Avganistanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala