Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Objavljena slika poslednjeg američkog vojnika kako napušta Avganistan

© AP Photo / U.S. Central Command via APPoslednji američki vojnik napustio Avganistan
Poslednji američki vojnik napustio Avganistan - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
Pratite nas
General major Kris Donahi poslednji je američki vojnik koji je napustio Avganistan. On se na aerodromu „Hamid Karzai“ u Kabulu ukrcao u avion C-17, koji je ubrzo napustio vazdušni prostor te zemlje.
Sjedinjene Američke Države završile su sinoć povlačenje svojih vojnih snaga iz Avganistana, skoro 20 godina od dolaska u tu zemlju, saopštila je američka vojska.
SAD će nastaviti diplomatsku misiju u cilju evakuacije preostalih američkih državljana i onih Avganistanaca koji žele da odu, javili su američki mediji.
„Večerašnje povlačenje označava i kraj vojne komponente evakuacije, ali i kraj skoro 20-godišnje misije koja je počela u Avganistanu nešto posle 11. septembra 2001. godine. To je misija koja je donela kraj Osame bin Ladena, kao i mnogih njegovih saradnbika. To nije bila jeftina misija“, rekao je komandant Centralne američke komande Frenk Mekenzi.
Tokom misije je, kako je objasnio, poginuo više 2.460 američkih vojnika i civila, a ranjeno više od 20.000 njih uključujući i 13 vojnika poginulih u nedavnom napadu bombaša samobice ISIS-K kod aerodroma u Kabulu.
Kraj američkog najdužeg rata znači i da od ovog trenutka prvi put posle skoro dve decenije SAD i njihovi saveznici neće imati snage na terenu u Avganistanu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala