- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Godinu dana od istorijskih izbora u Crnoj Gori: Optimizam iz Vlade i Skupštine, kritike iz DF-a

© Sputnik / Nebojša PopovićSlavlje u Podgorici dan nakon izbora
Slavlje u Podgorici dan nakon izbora - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
Pratite nas
Godinu dana od istorijskih izbora u Crnoj Gori, na kojima je posle tri decenije promijenjena vlast, iz Vlade i Skupštine ističu da su ispunili ključna predizborna obećanja, dok se iz Demokratskog fronta čuju kritike i tvrdnje da Vlada Zdravka Krivokapića nije ispunila očekivanja.
Poslanik DF-a u Skupštini Crne Gore Branko Radulović za Sputnjik kaže da nema dileme da građani nijesu zadovoljni.

Demokratski front kritičan

“Ima samo nedoumica kako da se smijeni vlada Zdravka Krivokapića, jer još uvjek postoji opasnost da se na vlast ne vrati struktura koju je projektovao Milo Đukanović i njegov DPS. I to što je Đukanović još uvjek politički aktivan krivac je Zdravko Krivokapić,” tvrdi Radulović.
On dodaje da je premijer više puta iznosio netačne i nekontrolisane izjave u javnosti po bitnim pitanjima.
“ Vlada nije ništa uradila da se detroniše DPS, da se razmontira duboka država, nije ništa urađeno na poboljšanju ekonomskog standarda građana Crne Gore, Imamo izjavu ministra Milojka Spajića kako su usvojili najbolji budžet u istoriji Crne Gore, što je potpuna neistina. Organizovana je turistička sezona i vidimo da je virus korona opet eksplodirao, čak i mediji u zapadnoevropskim zemljama ukazuju da se njihovi turisti sa našeg primorja vraćaju zaraženi. Sada nam slijedi zatvaranje,” nabraja Radulović.
On smatra da je premijer kriv i za cjelokupnu atmosferu oko svega što se događa na Cetinju povodom najavljenog ustoličenja mitropolita Joanikija, kao I da je glavni razlog što je crkveno pitanje toliko ispolitizovano to što nisu rješeni ekonomski problemi. Radulović podsjeća da još nije potpisan ni Temeljni ugovor sa SPC…

Optimističke poruke iz Vlade i Skupštine

Iz Vlade dotle stižu optimističke ocjene rezultata jednogodišnjeg rada. Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je u svojoj video poruci istakao: “Godinu dana od prve promjene vlasti na miran i demokratski način u našoj državi, može se konstatovati da je napadnuta mafija u Crnoj Gori, a rezultat od prije nekoliko dana, kada je zaplijenjeno 1.400 kilograma kokaina, što je najveća zaplijena u istoriji Balkana, potvrda je da je vlast zaista krenula putem svojih obećanja.”
Abazović je kazao da su u noći parlamentarnih izbora 30. avgusta prošle godine obećali da "mafija neće više vladati Crnom Gorom" i da će se, ako bude do njih, zaštititi svi nacionalni interesi.
"Kada je riječ o nacionalnim interesima, sve što smo obećali je ispunjeno. Crna Gora nije ušla u promjenu svojih državnih simbola i spoljnopolitičkog kursa. Naprotiv, sačuvala je sve što je gradila godinama i stvorila dobru perspektivu da dalji reformski put traje još bolje i dinamičnije", poručio je Abazović u video obraćanju.Rekao je da je prošlo svega godinu dana i da su pred vlašću veliki izazovi, ali da zajedno mogu da ispune i ostala obećanja.
Slične poruke o godišnjici nakon izbora u svom obraćanju građanima saopštio je i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.
Čini se da je najveći argument vlade borba protiv organizovanog kriminala, pa su na današnjem presu premijer, vicempremijer i ministar policije saopštili sve detalje o uspješnosti akcije prilikom koje je oduzeto 1.400 kilograma kokaina, ali su uputili i kritike nekim djelovima društva, kao što je sudstvo, da na pravi način ne učestvuje u borbi protiv kriminalaca.

Lekić upozorava - potreban veliki preokret

Predsjednik Demosa i poslanik Miodrag Lekić je, s druge strane, na svom Fejsbuk profilu saopštio da je zemlji potreban veliki preokret ili joj slijedi put u ambis. Kako je rekao, nova vlast, posebno Vlada, nije uspijela da bitno promjeni sliku crnogorskog društva. „Izostao je ozbiljan rad posebno ka glavnom i proklamovanom cilju a to je promjena sistema”, ocjenio je Lekić, uz upozorenje da su “neki najgori elementi starog sistema ostali, čak su i ojačani“.
On konstatuje i da je veliki problem i generator političke krize neizgrađena koordinacija između vlade i parlamentarne većine.
„Taj raskorak nije stvoren baš spontano već u kombinaciji nedostatka elementarnog političkog obrazovanja i opredijelenja da se sitnim ili krupnim lukavstvima proizvede neki interes, a zapravo velika institucionalna konfuzija. Do mjere da premijer, time i vlada nemaju ni blizu većinsku podršku u parlamentu”, opominje Lekić.
On ističe da i na tom planu premijer ima veliku odgovornost jer je, kako kaže, samostalno ili navođen u tom pravcu izabrao da na otvoren, na momente i “primitivan način ignoriše čak i napada parlamentarnu većinu” koja ga je izabrala za premijera.
“U svakom slučaju na terenu smo crnogorskog originalnog doprinosa teoriji i praksi uporednih politički sistema u svijetu da vlada nastavlja svoje javno djelovanje u uslovima nepostojanja većinske podrške u parlamentu”, ocjenio je Lekić.
Ukratko, kako kaže, “nekompetenentna vlada” - čast izuzecima u njoj - neizgrađen metod i sistem rada parlamentarne većine i vlade su vjerovatno “glavni uzroci više nego skromnog bilansa za godinu dana”.
Kao posebno pitanje navodi odnos prema crkvi, od formiranja vlade do danas, kada ona ostaje centralna tema crnogorskog društva.
“Naime, ako je Đukanović nakon korupcionaških i identitetski nahuškanih formacija inaugurisao na partijskom kongresu sezonu crkve u Crnoj Gori nije trebalo dozvoliti nastavljanje neustavnog ponašanja u toj oblasti. Čak stavljanjem crkve, pa i državne drame kadrovskog sadržaja što je pokojni mitropolit stvarno ostavio u amanet, u središte političkog života i javnih nastupa premijera i političkih zvaničnika. A razumjeli smo u nekim izjavama iz same crkve da ona i ne traži ulogu centralnosti u javnom životu koja je uostalom suprotna ustavnom određenju sekularne države. Ukratko, vlast je u lebdećem stanju. Između nebeskog i zemaljskog”, dodao je Lekić.
Poslanik napominje da neizgrađenost funkcionalnog sistema i demokratske kontrole proizvodi utisak o nedoraslosti u vođenju državnih poslova, uz poruku da ostaju dvije mogućnosti- ozbiljan zaokret ili put u ambis.
“Prva mogućnost podrazumjeva da se ozbiljnim političkim dogovorom konačno otvoriti put korijenitim reformama i ekonomsko – kulturnoj emancipaciji integrisane Crne Gore. Druga vodi porazu političkih snaga koje su pobjedile prije godinu dana, dakle i šansi za restauraciju političkih partija održive korupcije i dalje vrijednosne i nacionalne dezintegracije Crne Gore”, upozorava Lekić.
Kako ističe, poruke 30. avgusta da je isteklo vrijeme obmana vlasti i tretiranja građana kao podanika se šalju i dalje, godinu dana nakon teške, kontradiktorne i neizvjesne političke tranzicije crnogorskog društva.
Crnogorska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
DF najavljuje obaranje Vlade; Krivokapić: To je istorijska izdaja
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Kabinet premijera Crne Gore: DF je simbol političkog delovanja u službi očuvanja bivšeg režima
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Bez dogovora u Crnoj Gori: Jedni za novu vladu, drugi za rekonstrukciju, izbore niko neće
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala